Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Ivánku, kamaráde, za co?

Kultura

  9:50
PRAHA - Ivánek nám nevoní. Tak nazval autor projektu Petr Čtvrtníček pokračování dramatizace policejních odposlechů fotbalových funkcionářů, s níž spolu s Jiřím Lábusem již několik měsíců baví české publikum.

Jiří Lábus a Petr Čtvrtníček s jedním kapříkem foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Několikačlenný „symfonický orchestr“ Bezdrev hraje tklivé Dvořákovo Largo, do něj vyzvání telefon. Hlas silně připomínající jistého exprezidenta ponuře hlásí: „Posloucháte historicky poslední záznam telefonických odposlechů mezi panem Jiřím Lábusem a panem Petrem Čtvrtníčkem tak, jak byl pořízen včera ve dvacet dvě hodiny, tři minuty.“ A opak už známé „Jirko, seš tam...?“

Hravý Petr Čtvrtníček včera na „tiskové konferenci se zpěvy“ napřed nabídl těm „s..... od pera“ mystifikační truchlohru na téma „Lábus je mrtvý, dostal rakovinu při malování“ a poté i ukázku z prvního dějství nového dramatu, který se v duchu veleúspěšného prvního dílu inspirovaného srdceryvnou aférou kolem fotbalového telefonování (Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?) jmenuje Ivánku, kamaráde, za co?. Umělecký účinek vystoupení podtrhla árie z chystané opery s názvem Mě jebne (hudba Jan Kučera, libreto Petr Čtvrtníček) v podání Petra Wajsara.

Hrdinové inscenace, Ivánek a Milánek odsouzení na doživotí, si prý ve vězení rekapitulují chyby, které udělali, řeší, co by bylo, kdyby... Jak slibují protagonisté Petr Čtvrtníček s Jiřím Lábusem, diváci se mohou těšit na „rozuzlení epizody s Dašou a švábem a poznají, jaké to je, když takoví mistři jako Ivan s Milanem kopou tunel.“

Čtvrtníčkův projekt aktuální kampaně je vícestrunný - zahrnuje reklamní trička, billboardy i nový automobilový doplněk, stromeček Ivánek. „Na rozdíl od podobných stromečků, dobrých jen k tomu, aby zakryly taxametr, tenhle nevoní,“ vysvětluje Petr Čtvrtníček.

„Stejně jako nám nevoní systém Ivánek, tak nemůže vonět ani jeho papírová metaforka. Nevoní, nefunguje, je zkrátka cinklej. Zakoupením tohoto upomínkového předmětu můžou lidičky vyjádřit svůj názor na korupci nejen v české kopané,“ připomíná. Představil také ředitelku dětského domova v Krásné Lípě, kam poputuje výtěžek z prodeje autostromečku, který nevoní, ale neublíží.

Ke kampani patří i spuštění webových stránek (www.ivankukamarade. cz), které Čtvrtníček avizuje, tak jako zahájení prodeje triček a dalších reklamních předmětů, na 25. únor. Na stránkách, které mají zatím ještě pracovní verzi, najdeme několik odkazů: komiks na dané téma (Ivánku.kamaráde.komiks), on-line práci na scénáři představení Ivánku, kamaráde, za co?, on-line soutěže Ivánek týdne, měsíce a roku či nový internetový shop, dále novinky a komentáře.

Vlastizrady se štítím
Podle Petra Čtvrtníčka chce být jeho nová kampaň iniciátorem diskuse o jevech jako jsou korupce, podvod, lež, které překračují rámec fotbalového prostředí a stávají se celonárodním fenoménem. Na otázku, co ve svých jevištních hrátkách budou s Jiřím Lábusem řešit nyní, jestli třeba aféru NBÚ, pravil, že ne.

„Já se toho štítím,“ říká. „To nejsou žádní kapříci, to je vlastizrada. To se nedá hrát, jedině zavřít,“ prohlašuje rezolutně a míní, že korupce ve fotbalu, kterou rozehráli na jevišti, je velká legrace proti tomu, co se děje jinde, například v různých správních radách. Podobný názor prý má na čerstvou soudcovskou aféru.

Ukázka z nového dramatu byla vlastně startem. Čtvrtníček, který se na webu označuje jako Chytrejkluk, slibuje, že od soboty 25. února bude příběh psát on-line na pokračování. Premiéra se chystá až na začátek příští sezony do Divadla Na zábradlí.

Mezi tím se ještě „starý Ivánek, který může mluvit“, vydá na poznávací turné po českých nápravných ústavech. A v nejbližších týdnech vyjde v nakladatelství XYZ kniha Ivánku, kamaráde, všechno je to cinklý, vole - aneb Ententyky dva kapříky, prý aby Chytrejkluk také podojil čtenářkou obec. Ale kdoví, jak říká Petr Čtvrtníček - všechno je to cinklý...

Autoři: