Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Jablkoň slaví čtyřicátiny koncertem a animovaným klipem

Kultura

  17:35
Česká alternativně-folková skupina Jablkoň slaví letos čtyřicáté výročí založení. Narozeniny si připomene 20. dubna v Divadle archa velkým koncertem s řadou hostů. Aktuálně přichází s klipem písně Marie je z posledního alba Vykolejená. Ten uvádí portál Lidovky.cz v premiéře.

Jablkoň foto: Ota Nepilý

„On by to byl pěkný věk, pokud ovšem k němu člověk nepřičte všechny ty roky předjablkoňské,“ říká zakladatel kapely, její hlavní tvář a autor repertoáru Michal Němec. „Nejvíc to postihuje mě, protože jsem jediný v Jablkoni od začátku. Martin Carvan, Johnny Jůdl i Petr Chlouba přišli až později, a tak se jim toho zdaleka tolik nenasčítalo. Nejlépe je na tom Maruška Puttnerová, která v kapele zpívá teprve pět let. Díky ní jsme hodně omládli (tedy i já). Klidně teď můžeme oslavovat sladkých čtyřicet,“ dodává.

Do Archy 20. dubna si s Jablkoní přijdou zahrát Lenka Dusilová, Květy, Jarda Trabandita Svoboda, Jiří Stivín, Petr Váša, Michal Nejtek, bývalí členové kapely Ivan Podobský a Ďusi Burmeč a Michal Němec slibuje i překvapení.

Na konci uplynulého roku Jablkoň vydala nové album Vykolejená (recenzi najdete zde), letos vyjde v limitované edici v podobě vinylového elpíčka - po debutu Devátá vlna teprve druhého mezi osmnácti CD. V rámci koncertu skupina pokřtí knihu s názvem Jablkoň po čtyřicítce, tedy zpěvník obohacený o fotky, rozhovory a další příspěvky. Vznik knihy lze podpořit v crowdfundingové kampani.

Autor: