Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

‚Jack musel zemřít.‘ Režisér James Cameron vysvětlil záhadu dveří z Titanicu

Kultura

  16:00
LOS ANGELES - Letos uplyne dvacet let od premiéry oscarového snímku Titanic režiséra Jamese Camerona. Magazín Vanity Fair položil při té příležitosti režisérovi otázku, která trápí fanoušky již od uvedení: proč musel Jack umřít, když by se bez problémů vešel na dřevěné dveře vedle Rose? Cameron problém pragmaticky vysvětlil.

Titanic - Leonardo DiCaprio a Kate Winsletová foto: Reprofoto

Závěrečná scéna romantického snímku Titanic jistě vehnala slzy do očí milionům diváků. Rose (Kate Winsletová) leží zesláblá na dřevěných dveřích plujících po chladných vodách Atlantského oceánu. Její milý Jack (Leonardo DiCaprio), je po prsa v ledové vodě a viditelně omrzlý. V jedné z nejdojemnějších scén v historii kinematografie se Jack pouští a mizí v temných hlubinách.

Je tu ale háček - dveře jsou už od pohledu dost velké pro oba. „Snímek Titanic mohl mít velmi rozdílný konec, protože dveře by udržely Rose i Jacka,“ zní závěr zkoumání, které provedli v jednom z dílů Bořiči mýtů (Mythbusters). Jamie Hyneman a Adam Savage, moderátoři populárního seriálu, navíc váží o dost více než milenecká dvojice s nešťastným koncem.

Na Titanicu zachránil život desítkám lidí. Vlastního hrobu se ale dočká až letos

Fanoušci tak již dvacet let spekulují, jestli Jack opravdu musel umřít. Možnost zeptat se na tento problém dostal magazín Vanity Fair. „Ta odpověď je velmi jednoduchá. Na stránce 147 ve scénáři bylo napsáno, že zemře,“ vysvětloval Cameron. „Ten film by postrádal smysl, kdyby Jack přežil. Titanic je o lásce a odloučení. Kdyby nezemřel ve vodě, tak bychom ho museli zabít jinak,“ dodal.

Titanic - Leonardo DiCaprio a Kate Winsletová
Zkáza nepotopitelného luxusu

Podle Camerona ale v případě inkriminovaných dveří hrála roli i logika. „Udělali jsme je tak, aby udržely jen jednoho člověka. Důležité bylo, aby ten jeden nebyl ani trochu ponořen do ledových vod a vystaven silnému podchlazení. Bylo potřeba, aby člověk na dveřích vydržel celé tři hodiny, než by se k obětem ve skutečnosti dostal záchranný tým,“ popsal záměry filmařů.

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.