Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Jak hluboko je člověk ochoten ohnout hřbet? Hřebejk představil svou novinku Učitelka

Slovensko

  14:50
KARLOVY VARY - Jan Hřebejk dnes v Karlových Varech představuje svůj poslední film Učitelka, který natočil v majoritní slovenské koprodukci. Především proto se natáčelo na Slovensku a převážně se slovenskými herci. V titulní roli manipulativní „soudružky“ se představila Zuzana Mauréry, dále hrají například Csongor Cassai, Éva Bandor, Zuzana Konečná, Ondřej Malý nebo Martin Havelka. Ve filmu si zahráli také dva slovenští režiséři: do jedné z klíčových rolí obsadil Jan Hřebejk svého kolegu Petera Bebjaka (Případy 1. oddělení), v menší roli školníka se objeví Martin Šulík (Záhrada).

Režisér Jan Hřebejk a slovenská herečka Zuzana Mauréry. foto: ČTK

Učitelka se odehrává na začátku 80. let a vypráví o zdánlivě laskavé a empatické třídní učitelce Drazděchové, která pod nejrůznějšími záminkami manipuluje prostřednictvím svých žáků s jejich rodiči a využívá je. Čím víc její moc stoupá, tím jsou ti, na které si zasedla, zdeptanější, a nakonec situace vyvrcholí tragédií. Film je zasazený do období normalizace, ukazuje ale modelový, nadčasový příklad pokušení, kdy je člověk pro malou výhodu ochoten ohnout svůj hřbet. A následně konflikt pokrytecké většiny s rebelující menšinou.

Film, který se pohybuje na hraně dramatu a tragikomedie, je inspirován skutečnými zážitky scenáristy Petra Jarchovského. „Vycházel jsem z případu své spolužačky, kterou stejně jako ve filmu deptala jedna učitelka, která se po ní pásla, a vedlo to k obdobným koncům jako ve filmu,“ řekl Jarchovský.

„Když jsem dostala scénář, představovala jsem si jí tak, že na jedné straně byla absurdní a hrozná, na druhé straně to bylo i vtipné, tragikomické. To mě na té postavě bavilo,“ řekla o své postavě učitelky Zuzana Mauréry. „Snažila jsem se to udržet na hranici vtipu a něčeho velmi nebezpečného. To pro mě jako herečku bylo velmi zajímavé,“ dodala.

Film je natočený ve slovenštině a do nadabování do češtiny tvůrci neuvažují. „Pouštěli jsme film českým gymnazistům a ti všemu rozuměli, snad kromě slov jako murár nebo cvikla,“ řekl Hřebejk. „Myslím, že jazyk není na překážku. Navíc si neumím představit, že bych nechal dabovat skvělé herce, kteří teď sedí vedle mě. A tím, že se film odehrává v době, kdy bylo Česko a Slovensko jeden stát a slovenština tady byla přítomná, stejně jako čeština na Slovensku,tak je to přirozené,“ dodal Hřebejk.

Původně byl film koncipován pouze jako televizní projekt. „To, že jde do kin, bereme jako bonus,“ řekl Hřebejk. Děj se cíleně odehrává především v interiérech. „Bylo to dané scénářem a bral jsem to jako výzvu – podobně to bylo třeba ve filmu Mezi zdmi, který mám velmi rád,“ dodal Hřebejk.

„Děti jsou velmi zlé, není to parta andělů,“ řekl k motivu šikany, který se ve filmu také objevuje. „Jestliže učitelka řekne o žákyni, že má nejnižší IQ ze třídy, přestože to není pravda, tak grázlíci se toho hned chopí.“

O režijním stylu Jana Hřebejka a jeho vedení herců promluvil na tiskové konferenci Csandor Cassai, který spolupracoval s Hřebejkem již podruhé. „Vždycky nám říkal: Nepodléhejte nutkání hraní. Žádné divadlo. Hrajte rychle, já si tam pak ty pauzy dodělám ve střižně,“ líčil režisérovy pokyny Cassai.

O casting dospělých i dětských rolí se stala pomocná režisérka Ingrid Hotálová. „Odvedla skvělou práci,“ říká Hřebejk. V dětských rolích filmu vynikají Tamara Fischer jako Danka a Oliver Oswald jako Filip.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...