Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Jak manipulují filmy? Fresh Film Fest si posvítí na Konyho

Kultura

  10:30
PRAHA - Přehlídku Fresh Film Fest předznamenají večery na téma filmové manipulace. Od zítřka se budou konat v NoD Roxy.

Kampaň Kony 2012 bojuje za dopadení ugandského válečného zločince Josepha Konyho foto: Invisible ChildrenReprofoto

Večery na téma filmové manipulace chystají organizátoři letošního Fresh Film Festu jako předzvěst festivalu. Pražský experimentální prostor NoD Roxy zahájí komentované projekce s besedami ve středu 25. července kontroverzním filmem Kony 2012.

Vlastní festival zaměřený na celosvětovou debutovou a studentskou tvorbu začne v Praze 29. srpna a potrvá do 2. září. Jeho hlavním tématem bude také manipulace.

Fresh Film Fest 2012

Devátý ročník festivalu tvorby začínajících filmařů nabídne 120 snímků. Soutěže celovečerních debutů a studentských filmů doplní retrospektivy, distribuční premiéry, koncerty, workshopy, divadla či výstavy. Projekce Fresh Film Festu se letos uskuteční v kině Světozor, Francouzském a Maďarském institutu, na FAMU a také pod širým nebem v Riegrových sadech, kde bude volný vstup.

Třicetiminutový film Kony 2012 zveřejnila letos na jaře americká nezisková organizace Invisible Children na internetovém serveru Youtube. Hlavním cílem snímku bylo seznámit veřejnost s postavou ugandského válečného velitele Josepha Konyho - vůdčí osobností armádních sborů působících v Ugandě a Kongu, které mají na svědomí nejen vraždy a znásilnění, ale i dětské rekruty.

Film Kony 2012 se stal jedním z nejsledovanějších videí na Youtube, od doby svého zveřejnění zaznamenal na 92 milionů zhlédnutí.

Kampaň Kony 2012 bojuje za dopadení ugandského válečného zločince Josepha Konyho

Vyvolalo také kontroverzní reakce sahající od absolutní adorace až k totálnímu odsouzení a varování před novou formou sektářství a manipulace.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!