Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Jak očistit Evropu od upírů. Skvěle hodnocený seriál Castlevania je věrný předloze

Seriál Castlevania (2017-). Tvůrce: Warren Ellis. foto: NETFLIX

SEDMIHRADSKO - Animovaný seriál pro dospělé Castlevania vychází ze slavné videoherní série společnosti Konami. Středověká Evropa je v něm nehostinné místo plné krvelačných nočních bytostí pod vedením hraběte Drákuly a ostatních upírů. Třetí série Castlevanie měla premiéru 5. března.
  14:00

Rodina Belmontů se specializovala na lov příšer celé století. Když se lidé ze strachu obrátili proti ní, zbyl po následné čistce jen poslední Belmont. Lidstvo ale páchalo hrůzné činy dál. Když na hranici nechalo upálit manželku hraběte Vlada Tepese, podepsalo si tím ortel smrti. Tepes je totiž Drákula, nejmocnější upír na světě. Jediný, kdo může lidi zachránit, je Trevor Belmont a jeho spojenci včetně Drákulova vlastního syna Adriana. I kdyby se jim povedlo Drákulu zabít, boj o přežití nekončí. V závěsu čeká na svou příležitost vypočítavá štýrská upírka Carmilla. 

Seriál Castlevania (2017-). Tvůrce: Warren Ellis.
Seriál Castlevania (2017-). Tvůrce: Warren Ellis.

Lovci upírů

První hru ze série Castlevania vydala společnost Konami v roce 1986. Do dnešního dne vyšlo více než dvacet dílů série (plus celá řada vedlejších děl) zasazených do téměř všech historických epoch. To doplnila řada románů, komiksů a hudebních alb.

Castlevania sází na temnou fantasy podívanou, která nejspíš mnohého diváka klame svým animovaným vzhledem. Seriál je velmi brutální a téměř v každém dílu se prolévají hektolitry krve. Středověká Evropa opravdu není hezké místo.

Za seriálem stojí britský komiksový scenárista Warren Ellis. Ten se uplatnil u DC i Marvelu. Jeho nejznámějším dílem je dnes již kultovní série Transmetropolitan. V Castlevanii naplno zužitkoval léta praxe a seriál díky tomu dostal až epizodický styl plný příběhových zvratů. 

Castlevania není dlouhá. Všechny tři série mají dohromady pouhých 24 dílů (6, 8 a 10 po jednotlivých sériích) o zhruba dvaceti minutách. Upírská sága navíc sbírá výhradně kladná hodnocení u diváků i kritiky. Na agregátním serveru Rotten Tomatoes má od kritiků v současné chvíli 93 %, na československé filmové databázi dostala od diváků 79 %

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...