Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Jak se filmy točily za nacismu a ukrývaly za socialismu ukazuje série dokumentů

Kultura

  18:40
O filmovém dědictví v době digitalizace vypráví dokumentární série s názvem Arzenal, kterou připravil Národní filmový archiv ve spolupráci s odborníky z Česka i zahraničí. Osm půlhodinových dokumentů, ukazuje, jak se filmy natáčely za nacismu, ukrývaly za socialismu, jak se nyní restaurují a digitalizují nebo jak vypadaly instruktážní filmy vznikající v dobách nesvobody.

Leden 1969. Na protest proti okupaci se upálil student Jan Palach. Po jeho smrti vyšli lidé do ulic foto: Jaroslav Kučera

Diváci se mimo jiné dozví, kdo schovával film o Janu Palachovi, jak fungovalo natáčení propagandistických terezínských filmů nebo jak se digitalizovaly Ostře sledované vlaky. Filmy začne 9. září vysílat ČT Art, řekla Jana Ulipová z Národníh filmového archivu, který byl odborným garantem celé série.

Nechte zpívat Mišíka. Vzniká dokument o legendárním českém rockerovi

Další díly cyklu se noří do tajů němého filmového hororu nebo amatérského filmu. Jiné se zase obracejí do budoucnosti a jejich protagonisté si kladou otázku, kam se vyvine za dalších sto let kinematografie, zda bude ještě existovat temný kinosál a film promítaný na plátno.

Své vize budoucnosti, analýzy současnosti i historické vhledy poskytli přední domácí filmoví historici, teoretici, sociologové a filosofové. Přispěly ale i osobnosti světového formátu jako americký filmový historik a teoretik David Bordwell, rakouský experimentální filmař, architekt a muzikant Peter Kubelka, který se věnuje experimentálnímu filmu, nebo režisér Godfrey Reggio.

Autory cyklu jsou filmoví odborníci z archivu včetně jeho ředitele Michala Breganta. Projekt vznikl v koprodukci České televize a Produkce Radim Procházka, podpořil jej Česko-německý fond budoucnosti. Režiséry jednotlivých dílů jsou Lucie Králová, Adam Olha, Martin Řezníček, Martin Švoma a Radim Procházka.

Autor: