Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Jak se žije s desítkami tygrů? Díky úspěšnému dokumentu se policie vrátí k nevyřešené vraždě

Dokument Tiger King (2020). foto: NETFLIX

LOS ANGELES - Velký úspěch slaví dokumentární seriál Tiger King: Murder, Mayhem and Madness (Tygří král: Vražda, chaos a šílenství) zaměřený na svébytný svět chovatelů kočkovitých šel. Odezva na seriál je tak obrovská, že se kvůli dokumentu americká policie začne znovu zabývat vraždou manžela jedné z chovatelek. Sedmidílný dokument produkovala společnost Netflix.
  18:00

„V Americe žije v zajetí víc tygrů, než kolik jich je v přírodě v celém zbytku světa.“ Titulním králem tygrů v novém dokumentárním seriálu je Joe Exotic, už na první pohled excentrický majitel zooparku v americké Oklahomě. Už nějakou dobu mu leží v žaludku Carole Baskinová, provozovatelka konkurenční chovné stanice Big Cat Sanctuary a tak se s ní přetahuje o pozornost. Běžná „sousedská“ rozepře? Ne tak docela.

Dokument Tiger King (2020).
Dokument Tiger King (2020).

Každá další minuta nečekaného dokumentárního hitu je zvláštnější a zvláštnější. Diváci se dozví, že Joe Exotic se  snažil o kariéru zpěváka country a dokonce kandidoval na prezidenta. Pochopitelně neměl nejmenší šanci, což si ale polygamista a fanoušek všech možných zbraní nechtěl přiznat. Na svou rivalku Baskinovou si nakonec chtěl najmout nájemného vraha, což ho nakonec dostalo do vězení.

Ani Carol Baskinová není žádné neviňátko. V roce 1997 beze stopy zmizel její manžel Jack „Don“ Lewis. V dokumentu jsou neurčité náznaky o tom, že mohlo jít o úkladnou vraždu - Baskinová mohla svého muže zabít a nakrmit s ním jejich tygří smečku. Díky popularitě Tygřího krále se policie o nevyřešený případ znovu začala zajímat.

Není nejmenších pochyb, že Tygřímu králi pomohla k vysoké sledovanosti současná koronavirová pandemie. Rozhodně jde ale o sedm výborně natočených dílů naprosto střeleného pohledu do uzavřené komunity. Na agregátním recenzním serveru Rotten Tomatoes má Tygří král v tuto chvíli 98 %