Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Jak se žije v paneláku? Prozkoumá to experimentální performance přímo na Černém Mostě

Kultura

  12:30
PRAHA - Už dnes, ve středu 13. dubna proběhne první multimediální site-specific představení Zářící město, zasazené do prostor panelového domu na sídlišti Černý Most. Představení o hlučných sousedech, domovních schůzích v kočárkárně a paralelních životech oddělených tenkou příčkou zkoumá specifika panelových sídlišť jako laboratoře širších celospolečenských fenoménů.

Jan Mocek, Táňa Švehlová: Zářící město foto: Archiv: Zářící město

Další představení, na nichž se mohou podílet i sami diváci, proběhnou 14. a 15. dubna.

Experimentální zvuková performance pro tři herce, tři zvukové stopy a tři videa, kterou připravil Jan Mocek a Táňa Švehlová, přináší do divadla nový typ interaktivity. Pomocí tříkanálových sluchátek mohou diváci přepínat mezi jednotlivými ději a vytvářet si tak vlastní představení. „Žádný divák tak neuvidí celé představení, ale pouze jeho část,“ říká Jan Mocek.

Jan Mocek, Táňa Švehlová: Zářící město
Jan Mocek, Táňa Švehlová: Zářící město

Vzniklá performance se žánrově pohybuje na pomezí divadla a soundartu a vypraví příběhy tří postav na pozadí širších celospolečenských změn. Konfrontací privátního a veřejného prostoru, která je charakteristická pro prostředí panelových sídlišť, se podle organizátorů dotýká otázek tuzemské „transformační“ současnosti i minulosti.

Název projektu Zářící město odkazuje ke konceptu švýcarského architekta Le Corbusiera, který takto pojmenoval svůj urbanistický projekt, žádající „bydlení v zeleni pro všechny“. Socialistická výstavba proměnila tento sen v žitou realitu třetiny obyvatel poválečné východní Evropy a jeho dodnes fungující součástí je také sídliště Černý Most, kde bydlí téměř třicet tisíc lidí.

Zářící město

13. – 15. dubna od 20.00
Délka představení: 30 minut. Vhodné od 9 let. Navazuje Silent Disco v prostorách Plechárny
Vstupné 55/75kč.
Předprodej GoOut.cz : bit.ly/ZariciMestoListky
Start a vyzvednutí sluchátek:Plechárna Černý most. Bryksova 1002/30, Praha 14

„O svých sousedech se v paneláku dozvídáte hlavně skrze zvuky, které prochází jeho prostupnými stěnami. Naším záměrem bylo vytvořit performanci, která bude založená na auditivní složce. Proto jsme zvolili přenos tří stop zvuku skrze tříkanálová sluchátka, což zároveň divákům umožňuje interaktivně přepínat mezi simultánními zvuky a skládat si svoji vlastní inscenaci. Panelová sídliště nás fascinují svojí estetikou, která vytváří unikátní scénografii, a také masovým měřítkem. Stačí se podívat z okna, abyste si udělali obrázek o sledovanosti televizních kanálů. Je to takový stát ve státě, město ve městě, říká Jan Mocek.

Na projektu dále spolupracovali herci Irina Andreeva, Jakub Folvarčný a Iveta Jiříčková. Režisér Jan Mocek na sebe poprvé upozornil představením se skupinou FKK: Wir tanzen im Quadrat, které bylo oceněné jako Projekt roku na festivalu Next Wave (2010) a Sukces měsíce Divadelních Novin. Později společně s Táňou Švehlovou uvedl videowalk Play Underground (2015), který se odehrával v podzemních garážích Národního divadla a zúčastnil se plzeňského festivalu Divadlo či festivalu Performing Prague v rámci Pražského Quadriennale.

Představení Zářící město je součástí participativních aktivit v rámci projektu Vybíralka 25, který realizuje IPR Praha ve spolupráci s Prahou 14 kulturní.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.