Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jak skvěle vybruslit z trapasu. Odložený případ: Hammarskjöld je zábavný krach

Kultura

  16:00
PRAHA - Tohle je buďto ten nejzáhadnější příběh vraždy na světě, nebo ta úplně nejidiotštější konspirační teorie; jestli je to to druhé, tak se velice omlouvám. Tuto větu pronáší na úvod svého filmu dánský režisér Mads Brügger, oblečený celý v bílém, sedící v hotelu Memling v Kinshase v Demokratické republice Kongo a diktující jedné ze dvou najatých černošských asistentek scénář dokumentu, který právě vytváří.

Na doutník není nikdy příliš brzy. Doutníky ve výbavě Görana Björkdahla (vlevo) a Madse Brüggera měly sloužit k oslavě velkého objevu. foto: FOTO LFD

Není to ale zdaleka ta nejšílenější věc v tomto filmu. Dokumentaristova bizarní formální šaráda je totiž jenom neškodná hra, zatímco prapodivné a děsivé skutečnosti, jež jeho snímek poodkrývá, mohou být reálné.

Prvotním hybatelem dokumentu Odložený případ: Hammarskjöld je pátrání po příčině tragické smrti někdejšího generálního tajemníka OSN Daga Hammarskjölda při leteckém neštěstí v Severní Rhodésii. Došlo k němu 18. září 1961 a dodnes je obestřeno tajemstvím. Mise švédského šéfa OSN měla vyřešit krizi spojenou s odtržením Katangy od Konga. Podle některých teorií Dag Hammarskjöld, vedený pevným antikolonialistickým přesvědčením, překážel zájmům mocností, zejména Velké Británie a USA, a také belgických těžařů, kteří odtrženou Katangu fakticky ovládali.

ODLOŽENÝ PŘÍPAD: HAMMARSKJÖLD

Dánsko 2019

Uvádí dnes večer Lux Film Days

O případ se už v 70. letech začal zajímat švédský diplomat Hilding Björkdahl, jenž tehdy přímo v dějišti tragédie obdržel od místních prostřílený plát plechu, údajně pocházející ze zříceného letadla. Jeho pátrání později ještě s větší vervou převzal jeho syn Göran Björkdahl, který o případu shromáždil množství poznatků a je spolu s režisérem hlavním průvodcem dokumentu. Mads Brügger jim v duchu svého excentrického stylu opatří tropické helmy (aby ochránili svou skandinávskou pleť) a dvě lopaty a vydají se kopat na místo havárie... Skoro se jim podaří začít, než jim to úřady zatrhnou.

Okolo poloviny to vypadá, že se film nezadržitelně řítí k zemi jako nešťastné letadlo. Dojde na režisérovo kajícné (a zábavné) přiznání krachu, jenomže tím to nekončí. Něco totiž přece jen začíná vyplouvat na povrch. A zkratka SAIMR (čili South African Institute for Maritime Research), kterou předtím nikdo neznal, se stává děsivým přízrakem a vstupenkou do světa stínů uplynulých dekád, v němž plány tajných služeb či soukromých organizací soupeřily s fantazií šílenců či spisovatelů...

LUX FILM DAYS

V České republice začaly ve čtvrtek a trvají do 30. listopadu. Každý večer nabízejí zdarma projekce evropských filmů, které byly nominovány na cenu LUX udělovanou Evropským parlamentem. Projekce probíhají online na platformě Moje kino LIVE, která simuluje návštěvu skutečného kina. Všechny projekce startují ve 20 hodin, půl hodiny před startem filmu je k dispozici chat a nechybí ani úvody dramaturgů a pořadatelů. Pro sledování filmů je potřeba se zdarma zaregistrovat.

Autor: