Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Jak tvořil slavný architekt? Vychází velká monografie Jana Kaplického

Jan Kaplický - Pro budoucnost a pro krásu. foto: Albatros

PRAHA - Architekt, nebo vizionář? Dost možná oboje. Monografie Jan Kaplický - Pro budoucnost a pro krásu mapuje život a práci českého velikána.
  17:17

V pečlivě sestavené monografii Jan Kaplický, kterou doprovází řada autentických dokumentů – fotografií, vzpomínek, rozhovorů, kreseb a vizualizací, Ivan Margolius svého dlouholetého přítele Jana Kaplického připomíná jako nadaného a komplikovaného vizionáře, jehož originální a nadčasová tvorba se stala inspirací pro mnohé další architekty po celém světě.

Jan Kaplický 2008 kancelář London Future Systems
Jan Kaplický

„Jan Kaplický byl složitou, mnohavrstevnou osobností jako člověk i jako architekt. Osobností nesmírně inspirativní, nadanou, determinovanou, nekompromisní a nekonformní, ale také komplikovanou a tajemnou, se sklony k melancholii a tvrdohlavosti. Byl obdivován, kopírován, kritizován, mnohdy nepochopen lidmi z uměleckých kruhů i těmi z řad laické veřejnosti. Studenti milovali jeho statečnost a odvahu, s jakou bořil stále nové překážky a meze kladené tvořivosti, a přímost, s jakou říkal, co si myslí. Všichni pro něj a s ním chtěli pracovat,“ říká o Kaplickém autor publikace Ivan Margolius.

O své vzpomínky na Jana Kaplického se v knize podělili jeho blízcí i spolupracovníci (např. Eva Jiřičná, Pavel Bobek, Eliška Kaplický Fuchsová či Richard Rogers, Norman Foster, Brian Clarke a další).

Autor: