Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jaké zahraniční filmy nás čekají letos? Na výjimku samé recykláty

Kultura

  9:30
A jaká bude zahraniční filmová nabídka roku 2011? Tvůrci se snad víc než kdy jindy spolehnou na prověřený materiál.

Annette Beningová a Julianne Mooreová ve filmu Děcka jsou v pohodě

Seznam zahraničních titulů v plánu premiér potom vypadá tristně: samý remake, pokračování nebo adaptace prověřeného nefilmového materiálu.

Čtěte také:



Druhý díl sedmého Harryho Pottera, páté Rychle a zběsile, čtvrtí Piráti z Karibiku, třetí Transformers, druhé díly Pařby ve Vegas, Kung Fu Pandy, Aut...




Celovečerní podoby se dočkají Šmoulové, Méďa Béďa či Medvídek Pú. A dojde i na předělávky takových klasik svých žánrů, jako jsou Barbar Conan či Peckinpahovi mraziví Strašáci, o jejichž smysluplnosti nelze nepochybovat.


I do takové nálože recyklátů se však daří vpašovávat menší, leč kvalitnější tituly. Tuzemský distribuční rok začíná výtečnou tragikomedií Děcka jsou v pohodě, v níž herecky září Julianne Mooreová, Annette Beningová či "Alenka" Tima Burtona Mia Wasikowska. Brzy se také dočkáme snímků oceněných na světových festivalech a brousících si zuby na Oscary.



Se čtyřmi nominacemi na Zlaté glóby mezi nimi vyčnívá Aronofského thriller z baletního prostředí Černá labuť s Natalií Portmanovou v hlavní roli.



Tři nominace má drama 127 hodin, v němž Danny Boyle adaptoval skutečný příběh horolezce, který si v ohrožení života musel sám amputovat ruku tupým nožem.



A komorní snímek Odnikud někam Sofie Coppoly zase triumfoval v Benátkách. Všechny tyto tituly se v tuzemských sálech objeví v první třetině roku – a dá se doufat, že po letošních ročnících hlavních festivalů se do našich kin dostanou i další kvalitní nové filmy.


eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...