Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Jako plaz pohybující se pouští. Jakub Tytykalo na výstavě představuje netypické tvůrčí postupy

Jakub Tytykalo - Arbor Vitae. foto: Bold Gallery

PRAHA - V pražské Bold Gallery v Holešovicích se od středy 9. prosince představí výstava Sidewinding držitele ceny Art Prague Young Award Jakuba Tytykala.
  18:00

„Svůj unikátní způsob malby vystavěl na konstrukční kresbě, sochařském vnímání tvaru a v poslední době i vlepovaných fotografiích na způsob koláže. Také současný výraz buduje oklikou přes avantgardní a modernistickou vizuální zkušenost a nebojí se ani klasických témat. Na naší scéně představuje hodně výjimečnou individualitu,” vysvětluje kurátor výstavy Radek Wohlmuth.

Jakub Tytykalo - Touch of the Cold Hand.
Jakub Tytykalo - Arbor Vitae.

Název projektu Sidewinding se vztahuje k plazům. Jde o zvláštní pohyb hadů v tekutých píscích pouští, kdy se plazí vpřed pomocí bočních smyček. Podobně využívá různých nepřímých cest a netypických tvůrčích postupů i Jakub Tytykalo, aby nakonec došel k výsledku.

„Jakub Tytykalo je velmi zajímavý solitér, který programově stojí mimo hlavní proudy současné domácí výtvarné scény, a rozhodně stojí za zvýšenou pozornost,“ potvrzuje zakladatel Bold Gallery a majitel aukčního domu Arcimboldo Oldřich Hejtmánek.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...