Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Jako z románu. Nizozemský detektiv získal stopu ke kradenému van Goghovu obrazu

Ukradený obraz. Van Gogh - Parsonage Garden v Nuenenu na jaře. foto: Laren

LAREN - Cenný obraz Vincenta van Gogha s názvem Jarní zahrada zmizel z muzea v nizozemském Larenu koncem letošního března a důležitou stopou v pátrání by se mohly stát fotografie, které nyní zveřejnil soukromý vyšetřovatel. Podle Arthura Branda, který se specializuje na vyhledávání kradeného umění, jsou snímky důkazem, že zloději zatím obraz v hodnotě kolem šesti milionů eur (160 milionů Kč) nezničili, napsal server BBC.
  18:00

Na jednom ze snímků leží obraz vedle výtisku deníku The New York Times ze 30. května. Na fotografii je rovněž kniha, která pojednává o krádeži dvou Van Goghových obrazů z muzea v Amsterodamu v roce 2002. Na jiném záběru je vidět zadní strana malby se štítkem, který nese malířovo jméno a název obrazu ve vlámštině.

Vincent van Gogh - Hvězdná noc.
Před branami věčnosti.

„Někdy v případě krádeže umění zloději znervózní, když se nedokážou díla zbavit nebo mají podezření, že jim je policie na stopě, a pak ho zničí,“ řekl Brand agentuře AP. Podle něj bývá pro pachatele často frustrující, že nedokážou kradený obraz prodat. „Tyto fotografie ukazují, že máme co do činění s profesionály. Ta malba stále existuje,“ dodal.

Dílo z roku 1884 vyobrazuje ženu ve farní zahradě v nizozemském městě Nuenen, které dnes leží na předměstí Eindhovenu na jihu země. Van Gogh tam bydlel s rodiči, jeho otec na faře působil jako pastor. Obraz muzeum Singer Laren vystavovalo díky zápůjčce z muzea v Groningenu. Zloději podle policie pronikli do muzea poměrně nevybíravě - před rozedněním rozbili skleněné dveře a než policisté zareagovali na signál poplašného zařízení, stačili utéct.