Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

James Bond chrání životní prostředí. Agent 007 bude nově honit zloduchy v elektromobilu

Kultura

  16:00
LONDÝN - Nové sportovní auto Jamese Bonda se bude od jeho předchozích „žihadel“ lišit - půjde totiž o čistý elektromobil. Aston Martin Rapide E je svou cenou vůz jen pro pár vyvolených. Cary joji Fukunaga, režisér připravované bondovky, je údajně zapálený environmentalista.

Elektromobil Aston Martin Rapide E, nové auto Jamese Bonda. foto: Aston Martin

Agent 007 je známý svou vášní pro krásné ženy a rychlá auta. V připravované, zatím bezejmenné bondovce znovu usedne do vozu britské automobilky Aston Martin. Model Rapide E je elektrickou verzí populárního modelu Rapide.

BMW Z8, retro roadster, který patří k nejcennějším novodobým „bavorákům“.
BMW Z8, retro roadster, který patří k nejcennějším novodobým „bavorákům“.

Se svou cenovkou 250 tisíc liber (zhruba 7,5 milionu korun) jde o vůz pro tu nejnáročnější klientelu. Podle deníku The Sun, který o Bondově novém vozu jako první informoval, ale přechod k alternativnímu pohonu přijít musel. Režisér Cary Joji Fukunaga (Bestie bez vlasti, Jana Eyrová) má totiž být tvrdým ochráncem životního prostředí. Nejmenovaný zdroj ho měl pro The Sun dokonce popsat jako „naprostého objímače stromů“.

I přes svůj elektropohon není Rapide E žádné ořezávátko. Pod kapotou má 610 koní. Výrobce uvádí zrychlení z 0 na 100 za 4 sekundy. Maximální rychlost by měla být uměle omezená na 250 km/h. V bondovském stylu bude vůz také vybaven celou řadou fiktivních i skutečných udělátek, které do něj nainstaluje mistr Q.

Přijde změna?

Není tajemstvím, že James Bond a jeho vozový park inspiroval mnoho sběratelů aut či řidičů, kteří neměli hluboko do kapsy. Bondův přechod k alternativnímu pohonu je možná prvním krokem k nějaké větší změně ve světě takzvaných supersporťáků. To ale ukáže jen čas.

Nová bondovka byla také neustále odkládána. Největší odklad přišel poté, co režiséra Danyho Boylea musel po neshodách s producenty nahradit právě Cary Fukunaga. Poslední zprávy také hovoří o tom, že hlavního padoucha by si měl nejspíše zahrát herec Rami Malek, kterého proslavila role Freddieho Mercuryho v hudebním opusu Bohemian Rhapsody.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!