Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

James Cameron natočí místo dvou tři pokračování Avatara

Kultura

  15:00
LOS ANGELES - Nejvýdělečnější film všech dob Avatar se zřejmě dočká hned tří pokračování. Hollywoodský režisér James Cameron přitom původně měl v úmyslu natočit jen dvě pokračování spektakulárního vědeckofantastického filmu. O nových plánech filmaře a studia 20th Century Fox informoval magazín Variety.

Z filmu Avatar (2009) foto: Twentieth Century-Fox Film CorporationReprofoto

Cameron v roce 2011 oznámil, že natočí další dva díly Avatara. Nyní však počítá s jedním navíc. Scénáře k dalším dílům mají napsat Josh Friedman, jenž spolupracoval na filmu Válka světů, Rick Jaffa a Amanda Silverová (Zrození Planety opic) a Shane Salerno (Divoši).

Cameron hodlá všechny tři filmy natočit najednou od roku 2014. V prosinci 2016 má vstoupit do kin první z nich a další pak mají následovat vždy s jednoročním odstupem.

První Avatar (2009) vydělal zhruba 2,8 miliardy dolarů (přes 550 miliard korun), nejvíc v dějinách světové kinematografie. Film vypráví o boji mezi lidmi a modrými humanoidními obyvateli planety Pandora. Lidé se snaží planetu dobýt, protože na Zemi vyčerpali zásoby energie a na Pandoře je její mocný zdroj, kterým je místní hornina. Atmosféra na Pandoře je pro lidi nedýchatelná, proto geneticky vytvořili dvojníky domorodců (avatary), které mohou ovládat.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!