Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

James Cameron si splnil další sen: kinem budou létat akrobati

Kultura

  12:00
MIAMI - Oscarový režisér James Cameron, který se s trhákem Avatar stal průkopníkem 3D technologie, nyní toto know-how využil pro filmovou verzi představení slavného souboru Cirque du Soleil.

Klaun souboru Cirque du Soleil před vystoupením na podzim 2012 v New Yorku foto: Reuters

Režisér Terminátora, Titaniku či Avatara James Cameron se stal výkonným producentem a také kameramanem filmu Cirque du Soleil: Vzdálené světy 3D. Má jít o výpravnou podívanou, která vůbec poprvé přenáší na filmové plátno dech beroucí výkony akrobatů Cirque du Soleil.

Velmoc Cirque du Soleil

Společnost Cirque du Soleil má nyní 5000 zaměstnanců, mezi nimiž je přes dvanáct stovek artistů z téměř 50 zemí. Jejich umění už obdivovalo přes 100 milionů diváků ve třech stovkách měst pěti kontinentů. Po celém světě jezdí dvacítka skupin s touto show. Soubor má sídlo v Montrealu.

"Tento film je splněným snem," řekl Cameron o 91 minut dlouhém snímku, který režíroval Novozélanďan Andrew Adamson, jenž má rovněž na kontě úspěšné filmové zpracování Letopisů Narnie.

Vzdálené světy líčí příběh Mii, kterou hraje akrobatka Erica Linzová, jež při pátrání po ztracené lásce prochází různými vesmíry, z nichž každý je jedním z fantastických světů vzniklých v dílně Cirque du Soleil. V pátek bude mít snímek premiéru v kinech v Severní Americe. Skupina Cirque du Soleil vznikla z dvou desítek pouličních artistů v roce 1984 a postupně se stala mezinárodní organizací zajišťující kvalitní artistická představení po celém světě. Všechna vystoupení souboru charakterizuje technická dokonalost, mimořádný design, nápadité kostýmy a osvětlení, vynikající choreografie, originální hudba a humor.

James Cameron se zapsal do filmové historie mimo jiné jako tvůrce dvou nejvýdělečnějších filmů všech dob, Titianiku a Avatara. V posledních letech se věnoval podmořskému bádání. V roce 2012 se ponořil do Mariánského příkopu, nejhlubšího místa na Zemi.

Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.