Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Jan Werich smutný i rozesmátý. Kniha Jiřího Janouška představuje komika v neznámém světle

Kultura

  15:00
PRAHA - Fotografická kniha Jan Werich za oponou je takovým milostným dopisem oblíbenému českému komikovi. Publikace se neztratí především díky skvělým fotkám, dobrému logickému uspořádání a výrazným popiskům.

Jan Werich s dcerou Janou foto: Václav Chochola / © Archiv B&M Chochola

Až vyčerpávající pohled do života snad nejznámějšího českého komika, taková je kniha Jan Werich za oponou. Bohatý obrazový materiál chronologicky zobrazuje celý Werichův život. Kniha je doplněna skvělými komentáři jeho spolupracovníků a divadelních kolegů. Výborně je řešen i grafický styl knihy - fotky jsou logicky na stránkách seřazené a doplněné výraznými popisky, které na stranách nesplývají. Popisky jsou navíc informačně hutné natolik, že se i Werichův fanoušek určitě dozví leccos nového.

Jan Werich za oponou - Jiří Janoušek.

Na Janouškově knize je z každé strany poznat láska, se kterou autor publikaci připravoval. K Werichovi měl opravdu blízko, však také již v roce 1982 vydal knižní rozhovory s ním.

Jan Werich
Miloš Kopecký, Jan Werich ve filmu Baron Prášil (1961)

Jan Werich za oponou je sice publikace zaměřená především na komikovy fanoušky, ale díky svému komplexnímu a chronologickému zpracování je dobře uchopitelná pro všechny. Tím spíše, že Jan Werich měl zásadní vliv na kulturu u nás - trojka V + W+ J, Osvobozenecké divadlo nebo divadlo ABC, s tím vším se čtenář v knize lépe seznámí.

Jan Werich za oponou
Jiří Janoušek

Nakladatleství Práh
2018
384 stran