Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Janáčkův máj nabídne sólistku La Scaly Pretty Yende i Ivu Bittovou

Kultura

  17:00
Hudební festival Janáčkův máj letos nabídne sólistku milánské La Scaly Pretty Yande, Vojtěcha Dyka či balet na hudbu Karla Kryla, Vladimíra Vysockého a Jacquesa Brela. Připraveno je 20 koncertů či představení. Festival se koná v Ostravě od 22. května do 11. června. Některé koncerty už jsou vyprodané.

Jihoafrická sopranistka Pretty Yende foto: Janáčkův máj

Jednou z největších hvězd bude sólistka milánské opery La Scala osmadvacetiletá jihoafrická sopranistka Pretty Yande. "Pěvkyně z Jihoafrické republiky v Česku vystoupí teprve podruhé. Letos v lednu zpívala v Praze. Připraven je pěvecký recitál za doprovodu Jamese Vaughana," řekl ředitel festivalu Jaromír Javůrek..

Některé koncerty už jsou vyprodány, například vystoupení Ivy Bittové a Vojtěcha Dyka. Vystoupí společně s chlapeckým pěveckým sborem Boni pueri. Koncert bude věnován obětem světových válek. Na programu bude například Requiem 2014 skladatele Aleše Březiny. Vstupenky nejsou ani na závěrečný koncert či vystoupení varhaníka Jaroslava Tůmy v kostele svatého Václava.

Tanec na hudbu Kryla, Vysockého a Brela

Poprvé se festivalu zúčastní baletní soubor Národního divadla Praha. "Přivezou moderní taneční představení na hudbu Karla Kryla, Vladimíra Vysockého a Jacquesa Brela. Doprovod zajistí originální a vyčištěné nahrávky všech tří jmenovaných umělců," řekl Javůrek.

Světovou premiéru bude mít na festivalu skladba z pera ostravského jazzmana Borise Urbánka. Napsal ji přímo pro festival. "Hodně jsem nad tím přemýšlel. Chtěl jsem, aby to bylo důstojné. Cítím závazek k festivalu," řekl Urbánek ČTK. Nakonec se vrátil k tématu, které chce zpracovat už delší dobu. Společně s Jaromírem Nohavicou chystá operu inspirovanou starozákonným příběhem Judity, která zachránila židovské město Betulii před dobytím nepřátelským vojskem.

Festival je součástí projektu Rok české hudby, který vznikl už v roce 1924. Letopočty zakončené čtyřkou jsou od té doby tradičně vnímány nejen v Česku, ale i v zahraničí jako roky české hudby. Záštitu nad nadcházejícím projektem převzali dirigent Simon Rattle a jeho manželka Magdalena Kožená. Rok české hudby zakončí galakoncert světových sólistů s českými profesionálními orchestry v pražské O2 areně 17. prosince. Koncert připravuje Asociace hudebních festivalů ČR a Asociace symfonických orchestrů a pěveckých sborů ČR. V rámci programu Rok české hudby 2014 se ale uskuteční zatím zhruba dalších 800 akcí, z toho 300 v zahraničí.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...