Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Japonci chystají katastrofický film o elektrárně ve Fukušimě. Hlavní roli ztvární Ken Watanabe

Kultura

  15:00
Katastrofický snímek Padesát z Fukušimy (Fukushima Dai-ichi) bude vyprávět příběh zaměstnanců stejnojmenné jaderné elektrárny, kteří zůstali a zachraňovali co se dalo, když vlna tsunami vyřadila chladící systémy. Snímek má premiéru naplánovanou někdy na rok 2020.

Ken Watanabe jako doktor Ishiro Serizawa. foto: Warner Bros.

Pro dohlížejícího zaměstnance jaderné elektrárny Fukushima Masaa Jošidu (Ken Watanabe) mělo jít o den jako každý jiný. Píše se 11. března 2011 a na severovýchodě od Japonska právě probíhá masivní zemětřesení. Vyvolaná vlna tsunami se přežene přes pobřeží a udeří do elektrárny. Nastává zmatek. Jošida neposlouchá rozkazy svých nadřízených k evakuaci a místo toho s padesátkou zaměstnanců pumpují do jaderných reaktorů mořskou vodu, aby je zchladili a elektrárna neexplodovala.

Japonská elektrárna Fukušima
Jaderná elektrárna Fukušima 1

Perníkový táta ještě nedovařil. Tvůrce seriálu připravuje celovečerní film

Jejich hrdinství zachránilo tisíce životů. Padesátce zaměstnanců fukušimské elektrárny se začalo hrdě přezdívat Padesát z Fukušimy (odtud také název filmu). Ne vše ale skončilo dobře - rok po neštěstí byla Jošidovi diagnostikována rakovina jícnu z ozáření a v roce 2013 na ni zemřel. Podobný osud potkal i řadu dalších z Padesáti z Fukušimy.

Snímek oslavující hrdinství je postaven na knize On the Brink: The Inside Story of Fukushima Daiichi (Na okraji: Příběh Padesáti z Fukušimy) od Ryusho Kadoty (česky nevyšlo). Hlavní roli Masaa Jošidy si zahraje herec Ken Watanabe (Poslední samuraj, Gejša). Jako jeho směnový vedoucí mu bude sekundovat v Japonsku populární herec Kóiči Sató (Plovoucí hrad, Soumrak samurajů).  Do režisérského křesla usedl režisér Securó Wakamatsu. Ten je v Evropě prakticky neznámý.