Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jared Leto, jak ho neznáte. Režisérský střih Ligy spravedlnosti předělal nenáviděného Jokera

Kultura

  16:15
LOS ANGELES - Snyderova režisérská verze Ligy spravedlnosti by měla napravit to, co původní film z roku 2017 zpackal. To i včetně všemi kritizovaného zobrazení padoucha Jokera (Jared Leto). Studio Warner Bros zveřejnilo jeho novou, děsivou podobu. Film bude mít premiéru 18. března.

Nový Joker (Jared Leto) v režisérské verzi Ligy spravedlnosti. foto: WB

Když Zack Snyder dostal volnou ruku, údajně zavolal Jaredu Letovi, jestli se projektu chce znovu zúčastnit. Hercovo váhání by bylo pochopitelné. V původní Lize spravedlnosti (2017) ztvárnil jednoho z nejznámějších komiksových i filmových padouchů - vysmátého šílence Jokera. Jeho podání bylo křečovité, příliš upravené a naopak nepříliš zábavné. Kritika začala už o rok dříve ve filmu Sebevražedný oddíl, kde se jako „barevný“ Joker objevil poprvé. 

Nový Joker (Jared Leto) v režisérské verzi Ligy spravedlnosti.
Joaquin Phoenix ve filmu Joker (vtipálek) od společnosti Warner Bros. Film by...

Leto na Snyderovu nabídku každopádně kývl a jeho Joker prodělal razantní proměnu. Je teď temným temným a zahloubaným padouchem, jakého ho Snyder původně zamýšlel. Nové černobílé fotky odhalují, že jediné, co na Jokerovi zůstalo stejné, je bílý make-up na obličeji. V lecčem nyní připomíná Jokera herce Heatha Ledgera z batmanovské trilogie režiséra Christophera Nolana. 

Nový Joker (Jared Leto) v režisérské verzi Ligy spravedlnosti.

Jared Leto jako Joker ve filmu Sebevražedný oddíl (2016).

Jak šel čas

V roce 2015 režisér Zack Snyder natočil velkofilm Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti, první spojení (crossover) největších komiksových hrdinů z vydavatelské stáje DC. Jenže film dopadl katastrofálně u kritiky i diváků. Vlažná suprhrdinská bitka byla dokonce nominována na šest filmových anticen Zlatá malina.

I přesto Zack Snyder znovu v roce 2016 usedl do režisérského křesla pro film Liga spravedlnosti. Ten kromě Batmana a Supermana spojil i další hrdiny včetně Wonder Woman, Aquamana nebo Flashe. Pak ale zasáhla tragédie a Zack Snyder se rozhodl kvůli sebevraždě své dcery místo režiséra uvolnit. Snímek tak natočil Joss Whedon (seriály Firefly a Buffy, přemožitelka upírů). I tak šlo ale po premiéře další propadák, který jen více utvrdil výsadní postavení Marvelu na poli komiksových trháků.

Fanoušci dlouho spekulovali o tom, že existuje jiná verze Ligy spravedlnosti. Původní režisérský střih Zacka Snydera měl být podle všeho lepší a propracovanější. K domněnky o jeho existenci přiživovaly náznaky studia Warner Bros. i nakladatelství DC.

Loni v květnu existenci projektu potvrdila televize HBO, která si pro sebe zajistila výsadní vysílací práva. Projekt nebylo možné vzít jako hotový a vydat ho. Režisérský střih vyžadoval poměrně rozsáhlé dotáčky a změny podle Snyderovy vize. To vše přišlo údajně na dalších deset milionů dolarů.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!