Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Jatka 78 chystají novou klauniádu. Soubor Bratři v tricku předvede grotesku Funus

Kultura

  6:00
PRAHA - Žonglování nebožtíkem či akrobacii s vdovou předvedou členové souboru Bratři v tricku v novém představení Funus, jehož premiéra se uskuteční 27. a 28. dubna v alternativním prostoru Jatka78 v pražských Holešovicích.

Bratři v tricku: Funus. foto: Bratři v tricku

„S hlubokým zármutkem v srdci oznamujeme všem příbuzným i cizím, přátelům i nepřátelům, živým i mrtvým, že nás navždy opustil náš drahý manžel, otec, syn i duch svatý. S radostí přijmeme upřímnou soustrast,“ hlásí oficiální prohlášení souboru Bratři v tricku. Černou cirkusovou grotesku režírovala Veronika Poldauf Riedlbauchová, která se seouborem pracovala už na úspěšném představení Plovárna, inspirovaném Rozmarným létem Ladislava Vančury..„Téma pohřbu mě provokovalo možnostmi vzniku bizarních situací,“ říká režisérka.

Bratři v tricku: Funus.

„Pohřební ceremonie je záležitost velmi slavnostní a očekává se určitý typ chování. A právě střet tohoto oficiálního světa s neočekávatelným jednáním postav je velmi vděčná okolnost pro rozehrání černé grotesky. Navíc konkrétnost prostředí umožňuje posun do poetických obrazů vzpomínek. Tato snová linie je ve Funusu daleko více rozehrána, než byla v Plovárně. Je to takový pohřební koktejl bizarnosti, humoru i nostalgie, kontrastnosti a obrazivosti, namíchaný pomocí cirkusových disciplín,“ vysvětluje Riedlbauchová

Soubor Bratři v tricku, který patří českou žonglérskou špičku, si ke své nové inscenaci hosty: kromě Adama Jarchovského a Václava Jelínka se na pohřební hostině představí také akrobatka Kristina Spirulina a Circo Friko v podání Kláry Hajdinové a Mattia Comisso.

Představení vzniklo jako výsledek rezidenčních pobytů na Švestkovém dvoře v jihočeských Malovicích a v Centru pro nový cirkus Cirqueon.

Bratři v tricku: Funus.
Bratři v tricku: Funus.
Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...