Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Pat Metheny, Lizz Wright, Avishai Cohen a další. Brno čeká hvězdný rok 2020

Pat Metheny foto: JazzFestBrno

Dvacetinásobný držitel Grammy Pat Metheny, charismatická zpěvačka Lizz Wright, jubilující basista Avishai Cohen, kytarový velmistr Bill Frisell a nejvýraznější osobnosti současného saxofonu Joshua Redman a Chris Potter. To je šestice headlinerů 19. ročníku mezinárodního jazzového festivalu JazzFestBrno, který se uskuteční od 15. března do 9. června příštího roku.
  10:00

„Ročník 2020 nabídne mix festivalových premiér i návratů. Poprvé přivítáme Lizz Wright, Joshuu Redmana a Billa Frisella. Při tvorbě programu se nám i po devatenácti letech daří se neopakovat. I v roce 2020 to potvrdí koncerty navrátilců Pata Methenyho, Avishaie Cohena a Chrise Pottera, které festivalovým návštěvníkům představíme ve zcela odlišných kontextech,“ říká umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Pat Metheny se na festival vrátí po osmi letech, kdy triumfoval v Bobycentru se svým Unity Bandem. Tentokrát se představí v komornější tříčlenné sestavě Side-Eye ve zvukově i vizuálně vstřícném Sono Centru. Návštěvníky tak ve srovnání s Methenyho festivalovou premiérou čeká intenzivnější zážitek.

Basista a zpěvák Avishai Cohen je častým hostem brněnského JazzFestu a zároveň dokonalou ukázkou, že žánrové hranice jsou dnes už dávno překonaným pojmem. Tentokrát se však na festival vypraví v té nejryzejší jazzové podobě. V jeho triu s ním zahrají pianista Shai Maestro a bubeník Mark Guiliana, tedy sidemani, s nimiž nahrál své přelomové album Gently Disturbed. Po třech letech se do Brna vrátí také saxofonista Chris Potter, jehož trio rozšíří exkluzivní host, kytarista Bill Frisell.

Vstupenky jsou v prodeji na webu festivalu a v prodejní síti GoOut. „U vybraných koncertů opět nabízíme VIP vstupenky pro ty nejnáročnější fanoušky, které zajišťují nejlepší místa v sále a jejich majitelé si mohou večer prodloužit při společenském setkání, na něž často zavítají i samotní umělci,“ říká výkonný ředitel festivalu Vlastimil Trllo.

Další informace o festivalu jsou k dispozici na webu www.jazzfestbrno.cz. Kompletní program 19. ročníku pořadatelé zveřejní v lednu.

Autor: