Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Marsalis, Mehldau, McCaslin, Cohen. JazzFestBrno ohlásil první hvězdy ročníku 2018

Kultura

  13:56
Pořadatelé mezinárodního hudebního festivalu JazzFestBrno dnes odtajnili první čtyři koncerty z programu 17. ročníku, který odstartuje 1. února příštího roku. Jedná se vesměs o umělce, které už brněnští posluchači znají z osobního kontaktu.

Brad Mehldau foto: Elizabeth Leitzell

První koncert JazzFestu Brno 2018 obstará 1. února v Bobycentru proslulý americký bigband Jazz at Lincoln Center Orchestra vedený kapelníkem, proslulým trumpetistou a skladatelem Wyntonem Marsalisem. „V bigbandu hraje patnáct z nejlepších současných jazzových sólistů, sekčních hráčů a aranžérů. Jedinečnost samotného Wyntona Marsalise dokazuje fakt, že v jedenadvaceti, v roce 1982, debutoval jako lídr a od té doby natočil více než šedesát nahrávek v žánrech jazzu a vážné hudby, jež mu vydobyly celkem devět cen Grammy,“ uvádí umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Wynton Marsalis

Americký pianista Brad Mehldau zahraje 18. února v Besedním domě. Do Brna se vrátí po čtyřech letech. Tehdy na JazzFestu oslnil publikum se svým triem, nyní se představí se sólovým recitálem. Mehldau čerpá jak z jazzové historie, tak z klasické hudby, experimentální hudby, ale i z pop music. „Mehldau je nevídaný virtuos, který ovšem své technické dovednosti využívá plně ve prospěch hudby. Jeho brněnské sólové vystoupení v nádherném prostředí Besedního domu bude oslavou fenoménu improvizace,“ těší se Spilka.

Brad Mehldau

I třetí navrátilec v programu pochází z kolébky jazzu. Americký saxofonista a skladatel Donny McCaslin zavítá se svojí kapelou 15. března do Sono Centra. Kalifornský rodák čeří jazzové vody již dvě dekády, během nichž si vysloužil i tři nominace na Grammy. Jeho kariéra nabrala nečekaný spád, když McCaslina a jeho kapelu ke spolupráci přizval David Bowie, aby společně nahráli album Blackstar, jak se ukázalo, Bowieho mistrovskou hudební derniéru.

Donny McCaslin

Izraelský basista, skladatel a zpěvák Avishai Cohen patří k největším oblíbencům brněnského publika. Pokaždé přijíždí se zcela jinak pojatým repertoárem. Svůj nejnovější koncertní projekt a album 1970 představí 5. dubna v Bobycentru. Číslovka 1970 je rokem Cohenova narození a naznačuje tak osobní rozměr tohoto alba. „Projekt 1970 představuje Avishaie v doposud nejvíce extrovertní poloze a odhaluje ještě více vrstev osobnosti umělce, jehož zdejší posluchači milují,“ doplňuje Spilka.

Avishai Cohen

Vstupenky v cenách od 290 korun jsou v prodeji na webu www.nejkoncerty.cz, v prodejní síti Ticketportal a v běžných kamenných předprodejích. „Na koncerty bigbandu Wyntona Marsalise a Avishaie Cohena nabízíme i VIP vstupenky, které pravidelně z předprodeje mizí nejrychleji. Fanoušci festivalu si je totiž zvykli nadělovat jako originální vánoční dárek,“ říká výkonný ředitel JazzFestu Brno Vlastimil Trllo.

Autor: