Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Jde o postavu z Tolkienových knih nebo název antidepresiva? Vyzkoušejte si fanouškovský test

Kultura

  14:00
PRAHA - Kolik tabletek Azogu je dobré si dát před spaním? Jakým členem Společenstva prstenů by byl asi Xanax? Ve vtipném testu od fanoušků literárního díla Johna R. R. Tolkiena si můžete vyzkoušet, jestli dokážete rozlišit léky a elfy.

Gandalf Bílý (Ian McKellen) v boji. snímek Pán prstenů: návrat krále (2003). foto: Warner Bros.

Pokud nejste opravdu skalním fanouškem Tolkienových knih, možná zjistíte, že je kvíz těžší, než se může zpočátku zdát. S některými ze 24 otázek mohou mít problém i ti, kteří „přelouskali“ i Silmarillion.

Je zajímavé vidět, kolik jmen ze dvou naprosto rozdílných zdrojů je si ve skutečnosti podobných. Že by nakonec mezi lékárníky bylo tolik Tolkienových fanoušků?

Test najdete ZDE.

Pán Prstenů

Tolkien byl nejen u jmen opravdu kreativní. Studijním oborem filolog, Tolkien si pro zábavu a z dlouhé chvíle vymýšlel abecedy a dokonce celé jazyky. Jeho elfština je dnes kultovním fanouškovským jazykem a přitom vznikla z psané finštiny, kterou Tolkien studoval, aby byl schopen v originále přečíst finský epos Kalevala. Zároveň se zajímal o mrtvé jazyky jako středověkou velštinu a lombardštinu. V gótštině zase zkomponoval báseň Bagmë Blomä (Květina stromů) o které se uvádí, že je dost možná prvním originálním dílem psaným gótsky za posledních tisíc let.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!