Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

‚Je čas na nového hrdinu.‘ Překvapení diváci viděli v kinech ukázku na novinku Christophera Nolana

Kultura

  18:00
LOS ANGELES - Překvapeným divákům v amerických kinech je na některých projekcích filmu Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw pouštěna krátká ukázka na nový film Christophera Nolana. Oficiálně zveřejněná není, ale nekvalitní záběry přímo z kinosálu unikly na internet. Z nich také víme, že Snímek Tenet (anglicky princip, dogma) zamíří do kin 17. července 2020.

Režisér Christopher Nolan a producentka Emma Thomas. foto: Reuters

Muž, kterého hraje herec John David Washington, zkoumá díru po kulce ve skle. Následují rychlé prostřihy na něco, co vypadá jako tým SWAT (americké ozbrojené policejní jednotky) a znovu Davida Washingtona v kyslíkové masce. To vše za doprovodu dunivé hudby a vět „je čas na nového hrdinu“ a „je čas na novou misi“.  To je ve zkratce obsah předem neohlášené ukázky, která se jakoby téměř „vetřela“ na americké projekce akčního filmu Rychle a zběsile: Hobbs a Shaw

Na sociálních sítích lidé mluví o návštěvě promítání nového Rychle a zběsile jen aby viděli ukázku na Tenet. Není známo, kdy se krátká ukázka dostane na internet oficiálně. Christopher Nolan ale zpravidla na všechny své filmy lákal krátkými ukázkami dlouhou dobu před jejich vydáním. 

Nolan záhadný

Natáčení snímku provázely masivní bezpečnostní opatření. Podle USA Today se Robert Pattinson (Voda pro slony, Stmívání), představitel hlavní role, s Nolanem a celým filmovým štábem dohodl na přísném utajení celého projektu. Se scénářem byl o samotě za zavřenými dveřmi, kde ho po prostudování musel také zanechat. „Zavřeli mě v místnosti, svojí vlastní verzi scénáře nemám,“ sdělil deníku Pattinson. Podle dostupných informací první čtení scénáře probíhalo stejně i u jeho hereckých kolegů z nového filmu - Elizabeth Debickiové (Strážci galaxie 2) a Johna Davida Washingtona (BlacKkKlansman).

Pattinson, který byl loni čestným hostem na filmovém festivalu v Karlových Varech, si spolupráci s Nolanem pochvaluje. „Už se mi trochu přejedlo ty roky a roky dělat velké filmy, ale na Nolanových dílech prostě něco je. Myslím, že je jediným režisérem, který dokáže dělat stylově intimní a nezávislé snímky, ale nafouknout je do obřích rozměrů,“ uzavřel herec. Nolanova filmová novinka bude podle něj „neskutečná“.

Nejmenovaný zdroj z produkce filmu již dříve prozradil, že půjde o „inovativní a rozsahem ohromnou akční podívanou“.

Christopher Nolan

Christopher Nolan se jako režisér zviditelnil v roce 2000 kdy jeho snímek Memento obdržel nominaci na Oscara za nejlepší původní scénář. Skutečné slávy se mu ale dostalo hlavně díky výborně přijaté trilogii o Batmanovi. Jeho posledním velkým zářezem byl předloňský snímek Dunkerk. Ten získal dokonce tři Oscary. Dnes Nolan patří mezi nejvyhledávanější filmaře v Hollywoodu a není proto s podivem, že jeho novinka je ještě dlouhou dobu před vydáním ostře sledovaná.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...