Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Je seriál Stranger Things v ohrožení? Američan žaluje jeho tvůrce z plagiátorství

Kultura

  6:00
LOS ANGELES - Američan Charlie Kessler žaluje tvůrce seriálu Stranger Things, kteří mu údajně celý koncept měli ukradnout. Podle Kesslera seriál vykrádá jeho vlastní krátký snímek Montauk z roku 2011. Seriál Stranger Things, který měl premiéru, 2016, se opravdu původně také měl jmenovat Montauk a zápletku má podobnou.

Druhá řada seriálu Stranger Things (2017). foto: Netflix

Populární seriál Stranger Things bratrů Dufferových má vykrádat osmiminutový krátký snímek. Seriál sám se je zasazen do osmdesátých let, čemuž odpovídá i řada dobových popkulturních narážek. Stranger Things se inspiruje Vetřelci, Stephenem Kingem, Krotiteli duchů nebo Rošťáky (Goonies). 

Druhá řada seriálu Stranger Things (2017).
Druhá řada seriálu Stranger Things (2017).

Fenomén Stranger Things. Herci z populárního seriálu si finančně několikanásobně polepší

Snímek Montauk režiséra a výtvarníka Charlieho Kesslera měli Stranger Things ale přímo vykrást. Kessler se, podle svých slov, s bratry Dufferovými setkal na filmovém festivalu Tribeca v roce 2014, kde jim měl myšlenky svého filmu vyložit. „Obžalovaní se obohatili na nápadech poškozeného,“ oznámil Michael Kernan, Kesslerův advokát. V žalobě stojí, že bratři Dufferové musejí přestat používat Kesslerovy nápady a k tomu uhradit veškerou finanční újmu, kterou měli poškozenému způsobit.

Překvapivé je, že seriál Stranger Things se původně opravdu měl jmenovat Montauk. Nemusí to ale nutně odkazovat na dílo Charlieho Kesslera. Montauk je totiž oblast na newyorském Long Islandu, která je spojena s řadou záhad a utajených vládních výzkumů. Vše ale ve finále závisí na konečném verdiktu soudu.  

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!