Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

‚Je to legitimizace fanatismu.’ Nakladatel svádí souboj o memoáry Trumpova viceprezidenta Pence

Kultura

  16:00
PRAHA - V knižním světě se odehrává souboj o kontroverzní knihu. Vlivné nakladatelství Simon & Schuster ze všech sil brání knihu bývalého amerického viceprezidenta. Navzdory velmi silné kritice ze strany zaměstnanců nakladatelství její vydání rušit nehodlá.

Viceprezident Mike Pence se ženou Karen pózují fotografům na inauguračním plese. foto: AP

V otevřeném dopisu, který koluje mezi zaměstnanci nakladatelství Simon & Schuster se píše, že ředitel Jonathan Karp se rozhodnutím publikovat Penceho memoáry stal spoluviníkem takzvané bílé nadvlády (white supremacy), víry v to, že jsou bílí lidé lepší než jiné rasy a proto by jim měli vládnout. Dopis neupřesňuje, kolik zaměstnanců ho podepsalo, ale volá po okamžitém vypovězení smlouvy na knihu.

Viceprezident Mike Pence promlouvá v americkém Senátu po znovuobnovení schůze...
Viceprezident Spojených států Mike Pence (vlevo) by a Trumpův exporadce Michael...

„Rozhodnutím publikovat tuto knihu nakladatelství vytváří zisk pro ústřední postavu prezidentského období, které neomylně podporovalo rasismus, sexismus, homofobii, transfobii, xenofobii, misogynii, islamofobii, antisemitismus, násilí a nenávist k Afroameričanům,“ píše se v dopisu. „Tohle není jen rozdíl názorů, je to legitimizace fanatismu.

Smlouvu v odhadované 4 miliony (zhruba 85,7 milionů korun) dolarů si nakladatelství Simon & Schuster zajistilo počátkem dubna. Ačkoliv firma v lednu zrušila vydání knihy republikánského senátora Joshe Hawleye, Penceho memoáry i přes nátlak rušit nehodlá. 

„Jakožto nakladatelství v době rozdělené společnosti, vyslechli jsme si kritiku s obou konců politického spektra a od různých jiných skupin. Každý den ale pracujeme proto, abychom vydávali, nikoliv rušili. To je východisko, po kterém nakladatel sáhne jen v extrémním případě. Navíc je v přímém rozporu s naši snahou dát prostor rozličným názorům a perspektivám. Proto Penceovu knihu vydáme,“ prohlásil v tiskovém vyjádření ředitel nakladatelství Karp. 

V Americe se boj o sociální spravedlnost tradičně vede i na poli literatury. Bouře se strhla i okolo nakladatelství Post Hill Press, které se rozhodlo vydat knihu Jonathana Mattinglyho, jednoho z policistů, kteří loni v březnu při zásahu nešťastnou náhodou zastřelili Afroameričanku Brennonu Taylorovou. I přes nátlak aktivistů se nakladatelství rozhodlo knihu vydat.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!