Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Je to tu: skupina Lucie po devíti letech ohlásila nové halové turné

Kultura

  14:15
PRAHA - Koncertní šňůra jedné z nejpopulárnějších českých kapel začne 26. května 2014 v Košicích a po zastávkách v Bratislavě, Ostravě a Brně ji 10. června uzavře show v pražské O2 Areně.

David Koller a Robert Kodym foto: ARCHIV MAFRA - Jiří Bervida

V říjnu 2004 Lucie vyhlásila tvůrčí pauzu. Od té doby si poprvé zahrála až vloni v prosinci na naveřejném večírku skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera. Na připravované turné skupina vyrazí v původním složení, tj. David Koller, Robert Kodym, Michal Dvořák a P.B.Ch. Pořadatelé to oznámili na tiskové konferenci v Praze, během níž členové Lucie převzali platinové album za prodej kompilace The Best Of.

"Nějaký čas jsme byli ve při, ale to už je hodně let. Během let z nás spadla ponorková nemoc a šlo nám o to, aby se z ponorky stala vzducholoď, která ještě dlouho poletí vesmírem," řekl při té příležitosti kytarista Kodym.

Kapela zatím intenzivně zkouší a plánuje vystupování na neveřejných a charitativních akcích, například 1. června pro Nadaci Terezy Maxové v pražském SaSaZu nebo na začátku července v Karlových Varech. V Hudebním divadle Karlín v Praze bude mít navíc letos v říjnu premiéru muzikál s názvem Lucie, větší než malé množství lásky.

Staré známé hity

Na turné Lucie 2014, které bude provázet velká technická výprava, se u českých koncertů počítá s cenou vstupenek od 490 do 1290 Kč. Předprodej bude zahájen tuto středu ráno. Muzikanti podle svých slov nabídnou výběr největších hitů, nové písně nechystají.

"Novinkou je, že se skupina Lucie dala dohromady a bude hrát staré skladby," podotkl Kodym. Čtveřice nepočítá s předkapelou, pouze v roli hostujícího bubeníka se k ní připojí Kollerův syn Adam.

Vzhledem k chystanému turné členové Lucie omezí své soukromé projekty. Koller se svojí kapelou přerušuje sólové hraní úplně, Kodym se nadále bude věnovat Wanastovým vjecem, ale sladí jejich koncerty s Lucií. Pouze nasmlouvaná vystoupení s projektem Vivaldianno odehraje klávesista Dvořák.

Hudební publicisté spekulovali o brzkém comebacku Lucie už delší dobu. Kapela oficiálně potvrdila návrat na scénu vloni v zimě. "Po ocenění Akademií populární hudby Anděl jako skupina, interpret a album dvacetiletí a díky stále gradujícímu tlaku fanoušků chystá Lucie v původním složení velká překvapení," uvedli tehdy ve společném prohlášení hudebníci.

Autor: