Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

‚Ječící transvestité ničí vkus.‘ Maďarsko se nezúčastní další Eurovize, prý je moc LGBT

Kultura

  14:26aktualizováno  14:32
Maďarsko se nezúčastní příštího ročníku mezinárodní písňové soutěže Eurovize. Oficiálně žádné důvody tohoto rozhodnutí nebyly oznámeny, ale v zákulisí se podle britského deníku The Guardian hovoří o tom, že zábavná show je „na vkus krajně pravicové vlády a šéfů veřejnoprávních médií příliš homosexuální“.

Conchita Wurst pózuje s trofejí po vítězství v Eurovision Song Contest v Kodani. foto: Reuters

„Nepřekvapilo mě to. Vyplývá to z kultury maďarské televize,“ řekl listu zdroj z veřejnoprávní stanice MTVA. Hodně zaměstnanců podle něj podezírá vedení, že se stáhlo ze soutěže kvůli tomu, že mají Eurovizi spojenou s kulturou sexuálních menšin (LGBTQ+). Pozitivní přístup k právům sexuálních menšin je každoročně vyhrazen pro přenos z pochodu Budapest Pride, dodal zdroj.

Islandští soutěžící při vyhlášení diváckých výsledků.
Vítěz letošní Eurovize Duncan Laurence s loňskou vítězkou Netta Barzilai z...

Když se server index.hu zmínil, že Maďarsko odchází z Eurovize, protože je „příliš homosexuální“, vládní mluvčí Zoltán Kovács označil tyto spekulace za lživé. Žádný jiný důvod maďarské neúčasti neupřesnil.

„Namísto účasti v soutěži Eurovision Song Contest v roce 2020 budeme podporovat hodnotnou tvorbu, přímo vytvářenou talentovanými tvůrci maďarské populární hudby,“ sdělila MTVA britskému listu. Ten připomněl, že v předchozích letech se vítěz maďarské soutěž stával maďarským soutěžícím v Eurovizi. MTVA podle listu neodpověděla na otázku ohledně důvodů svého rozhodnutí.

Bojkot!

Premiér Viktor Orbán, známý protiimigrační rétorikou, sází na tradiční hodnoty a na politiku, která má podpořit klasické rodiny a zvýšit porodnost. Orbán se podle deníku nedopouští výpadů proti gayům a lesbičkám, i když opakovaně dává najevo názor, že manželství může být jen svazkem mezi mužem a ženou.

V posledních měsících ale z premiérova okolí útoky proti homosexuálům zazněly. Kupříkladu poslanec z Orbánovy strany vyzval k bojkotu Coca-Coly po spuštění reklamní kampaně se snímky homosexuálního páru. Předseda parlamentu László Kövér zase přirovnal adopci dětí homosexuálními páry k pedofilii.

Provládní televizní komentátor András Bencsik pak naplno prohlásil, že maďarská neúčast v soutěži „prospěje duševnímu zdraví národa“ a že „ječící transvestité a vousaté zpěvačky ničí vkus veřejnosti“.

Soutěž totiž v roce 2014 vyhrál rakouský transvestita, vystupující pod uměleckým jménem Conchita Wurst.

Pořadatel soutěže, Evropská vysílací unie EBU, uvedla, že se stává, že se členské státy z Eurovize načas stáhnou, což Maďarsko učinilo i dříve. Doufá však, že MTVA se brzy vrátí.

Příští ročník písňové soutěže Eurovize se uskuteční v Rotterdamu. Letošní soutěž v izraelském Tel Avivu totiž vyhrál Nizozemec Duncan Laurenc s písní Arcade. Česká indie-popová kapela Lake Malawi skončila se skladbou Friend of a Friend na jedenáctém místě.

Šedesátý pátý ročník soutěže Eurovize se v aréně Ahoy druhého největšího nizozemského města bude konat od 12. do 16. května 2020. Organizátoři očekávají, že dorazí 30 až 50 tisíc fanoušků.

Autor: