Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Jeden svět letos netradičně. Festival filmů o lidských právech odstartuje v květnu v regionech

Loňský Jeden svět uvedl například fascinující dokument o včelaření foto: JEDEN SVĚT

PRAHA - O Jeden svět letos diváci nepřijdou. Kvůli koronavirovým komplikacím ale proběhne opačně - začne v regionech a skončí v Praze. Jeden svět se uskuteční od 10. do 28. května.
  18:00

“Jeden svět nikdy nebyl událostí, která by se konala zcela pod taktovkou Prahy. Festival se naopak vždy unikátně přizpůsoboval lokálním společenským kontextům napříč celým Českem a individuálním charakterům všech, kteří na něm v různých koutech republiky pracují. Průběh loňského ročníku nám ukázal, že musíme tento výjimečný kooperativní a decentralizovaný charakter Jednoho světa ještě více posílit a opustit jeho po léta zaběhanou strukturu,” říká ředitel festivalu Jeden svět Ondřej Kamenický

V Praze se opět koná festival Jeden svět věnovaný především lidským právům a...
Pro Samu. Dokument, který natočila syrská filmařka pro svou dceru.

„Byli jsme nesmírně rádi, že se velká většina regionálních týmů rozhodla nepřipravit diváky ve svých městech o silné zážitky z dokumentárních filmů a věnovat letošnímu ročníku dvakrát tolik času a úsilí. S ohledem na ohromující množství energie, které v této nestandardní situaci vynaložily, se organizační tým festivalu rozhodl o přesun na květen,“ dodává. 

O festival diváci nejspíš nepříjdou ani v případech trvajících zpřísněných hygienických opatření. „Loňský rok nás naučil, že nic není jisté a je nutné rychle se adaptovat na aktuální situaci. Momentálně proto chystáme více variant festivalu a můžeme diváky ujistit, že festival v květnu opravdu bude,“slibuje výkonná ředitelka festivalu Jeden svět Lenka Lovicarová.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...