Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Jediný český koncert Irglové bude v Plzni. Uvede i film Píseň moře

Kultura

  15:30
PLZEŇ - Animovaný film Píseň moře uvede v Plzni skladatelka a držitelka Oscara Markéta Irglová. V Domě hudby odehraje zároveň 29. března svůj jediný letošní koncert v České republice. Koncert i uvedení filmu je součástí programu Plzně - Evropského hlavního města kultury 2015.

Markéta Irglová. foto: ČTK

„Markéta představí svůj sólový program, který se ke komorní atmosféře Domu hudby výborně hodí,“ uvedl programový ředitel projektu Plzeň 2015 Jiří Sulženko. Zpěvačka představí svou klavírní tvorbu v Plzni vůbec poprvé.

Čtěte také:

Zahraničními kritiky oceňovaná zpěvačka a skladatelka Irglová nazpívala pro českou verzi irského snímku Píseň moře titulní píseň. Do českých kin vstoupí animovaná pohádka pro malé i velké 19. března s českým dabingem i v původním znění s českými titulky.

Příběh se odehrává v bájné krajině starých Keltů, kde žije na osamělém majáku otec s dcerou a synem. Jejich život se změní, když se ukáže, že malá dcerka je poslední z tuleních víl. Jedině ona může písní moře zachránit všechny pohádkové bytosti, které proměnila čarodějnice v kámen. Příběh keltských mýtů a naděje vynesl mladému irskému režisérovi Tommu Moorovi nominaci na Oscara.

Z filmu Píseň moře.

„Společně s Aerofilms jsme se rozhodli pozvat Markétu Irglovou do Plzně, která se pro letošek s nadsázkou stala hlavním městem filmové animace, především díky dvěma krásným výstavám inspirovaným osobností Jiřího Trnky,“ uvedl programový ředitel projektu Plzeň 2015 Jiří Sulženko. Film Píseň moře podle něj svojí poetikou a výběrem tradiční animace Trnkovu tvorbu připomíná.

„Jako držitelku zlaté sošky za titulní píseň k filmu Once z roku 2006 nám přišlo přirozené Markétu Irglovou k nazpívání titulní písně oslovit. Svět irských legend navíc velmi blízko souzní s atmosférou jejího současného života na Islandu,“ dodal Jan Noháč ze společnosti Aerofilms, která film uvede.

 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!