Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Ježíš je král. Fanoušci rappera Kanyeho Westa se konečně dočkali nové desky

Kultura

  14:43
LOS ANGELES - Rapper a hudební producent Kanye West v pátek vypustil do světa dlouho očekávanou desku s názvem „Ježíš je král“ (Jesus is king). Původně měla vyjít ve čtvrtek o půlnoci, ale West ještě v noci na pátek se svým týmem pracoval na některých písničkách, a proto k vydání došlo až o něco později.

Kanye West na předávání cen MTV v Madison Square Garden. foto: Reuters

Producent, který se ‚vybarvil‘ až na sociálních sítích. Kanye West slaví čtyřicet let

Album obsahuje písně, které jsou svým obsahem silně nábožensky založené, jako například „Follow God“ (Následujte Boha), „God Is“ (Bůh je) nebo třeba „Jesus is Lord“ (Ježíš je pán). Dvaačtyřicetiletý rapper Kanye West, známý také jako Yeezy, či jen Ye, během přípravy alba sloužil moderně pojaté nedělní bohoslužby (Sunday Services), kterých se mimo jeho fanoušků zúčastnil například Brad Pitt. Na těch West promlouval k lidem a zpíval jim některé své písně.

Fanoušci očekávali desku už 27. září - a to proto, že Westova manželka Kim Kardashianová koncem srpna na svém twitteru publikovala stránku ze sešitu, na níž bylo ručně napsáno, co se zdálo být jako plánovaný tracklist všech písní. Na spodním okraji stránky pak připsala právě zmiňované datum.

To se však brzy ukázalo jako mylné, protože ani v říjnu stále Westovo album nebylo vydáno. Navíc i seznam písní se z větší části v porovnání s v sobotu vydanou deskou neshodoval. Kardashianová 29. září na twitteru nedočkavým fanouškům napsala „Mějte víru“.

O pravidelných Sunday Services Kardashinová magazínu Elle řekla, že jde spíše o léčivý zážitek jejího manžela než o styl kázání. „Je to jen hudba, žádné kázání. Určitě to obsahuje nějakou spirituální vibraci, ale zcela jistě nejde o kázání.“ Deska vychází ve stejný den, jako stejnojmenný film, který přijde do vybraných kin ve Spojených státech. Kanye West navíc oznámil, že bude o Vánocích letošního roku vydávat další album s názvem „Jesus is Born“ (Narodil se Ježíš).

V květnu navíc West, který je americkém showbyznysu považován za egomaniaka, oznámil, že chystá nový seriál. Psychedelické sci-fi dílo Vesmír všeho (Omniverse) by mělo zkoumat koncept lidského ega a různých perspektiv. Hlavní postavou bude sám Kanye, ale zahrát si ho měl Jaden Smith, syn Willa Smithe. Tvůrci už o seriálu už od začátku šířili velkolepá prohlášení.

Kayne West dlouho pracoval jako producent pro začínající umělce a pak i velké hvězdy. Držitel 21 cen Grammy se proslavil i svým nevybíravým chováním a kontroverzními nebo nesmyslnými výroky na sociálních sítích.

West se do hudební branže zapsal v roce 1996, když produkoval debutové album tehdy téměř neznámého chicagského rappera Grava. Zlom nastal v roce 2000, kdy podepsal smlouvu s Rock-a-fella Records, kteří mu jako klienta přihráli rappera s přezdívkou Jay-Z. Pak už to šlo samo - Westovi rukama prošly hvězdy jako Janet Jackson, Ludacris nebo Alicia Keys.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!