Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Ji.hlavu odstartoval Koudelka a Třeštíková, promítne se i Klusákův dokument o Babišovi

Kultura

  11:00
JIHLAVA - V Jihlavě včera večer začal Mezinárodní filmový festival dokumentárního filmu. V rámci večera byla udělena cena za nejlepší televizní, video nebo on-line reportáž uplynulého roku časopis Respekt. Letos ji už potřetí získal Dalibor Bártek za reportáž o ostravském lobbistovi Martinu Dědicovi, která vznikla pro pořad Reportéři ČT. Cenu za přínos světové kinematografii převzal arménský režisér Artavazd Pelešjan.

Helena Třeštíková pokřtila svoji knihu o časosběrné metodě natáčení. foto: ČTK

Během zahajovacího večera také dokumentaristka Helena Třeštíková pokřtila svoji knihu o časosběrné metodě natáčení. Diváci pak zhlédli snímek izraelského dokumentaristy Gilada Barama Koudelka fotografuje Svatou zemi. Dokument je zároveň soutěžním filmem ve festivalové sekci Opus Bonum.

Scéna tradičně recesisticky laděného zahajovacího večera připomínala centrálu sledovací služby, do níž se sbíhaly obrázky z několika kamer rozmístěných po celé budově Domu kultury odborů. Spikleneckou atmosféru navozenou v duchu hesla Kdo bude hlídat hlídače glosovali Jiří Havelka a Ondřej Cihlář z Divadla Vosto5.

Helena Třeštíková pokřtila svoji knihu o časosběrné metodě natáčení.
Zahajovací film festivalu Koudelka fotografuje Svatou zemi uvedl fotograf Josef...

Největší festival dokumentárních filmů ve střední a východní Evropě uvede v šesti dnech a v sedmi kinosálech přes 250 filmů, z toho 58 světových a 11 evropských premiér. Nebudou chybět diskuse s tvůrci, režisérské kursy či otevřené diskuse s hosty Inspiračního fóra. Už dříve oznámenou dvojici hostů Inspiračního fóra, Juliana Assange a Mášu Aljochinovou, do třetice doplní fotbalový trenér Osama Abdul Mohsen, kterého svět zná jako jednoho ze Syřanů prchajících před policií na maďarsko-srbské hranici u městečka Röszke. Video, kde utíkajícímu Mohsenovi s malým synem v náručí podrazila maďarská televizní reportérka nohy, vzbudilo obrovskou vlnu zájmu i silných emocí. Osama Abdul Mohsen nyní buduje nový život ve Španělsku, kde mu jako trenérovi nabídla zázemí fotbalová škola v Getafe.

Babiš zblízka

Jedním z očekávaných filmů bude snímek Matrix AB. Dokument o ministru financí Andreji Babišovi natočil Vít Klusák a film bude soutěžit v sekci Česká radost v konkurenci dalších patnácti snímků. Diváci ho uvidí ve čtvrtek 29. října v Domu kultury odborů. „O Andreji Babišovi se před rokem hodně mluvilo, často se objevovala otázka, proč člověk, který už všechno má, vyrazil do politiky. Debaty byly poněkud polarizované. Udělal to kvůli majetku, penězům, nebo se považoval za mesiáše? K jasným odpovědím chyběl dostatek podkladů, tak jsem se rozhodl se na Andreje Babiše podívat zblízka s kamerou v ruce. Myslím, že kdybych se nyní účastnil hospodské debaty, jsem mnohem blíže odpovědi než před rokem. Jestli jsem ale blíže pravdě, to nevím. Už bych si ale dokázal něco myslet,“ popsal Klusák svoji motivaci pro natočení filmu Matrix AB.

Podle Hovorky jsou v dnešní době už raritou filmy distribuované na klasických 35milimetrových kopiích. Jedním z mála míst, kde je možné ještě v současnosti snímky z filmových pásů vidět, jsou právě filmové festivaly. „Určitě se proto půjdu podívat na filmy ukrajinsko-francouzského režiséra Eugena Deslava nebo norského filmaře Thora Heyerdahla, jenž je jedním ze zakladatelů formátu cestopisného dokumentu,“ řekl ČTK Hovorka.

Nové místo pro projekce filmů letos vzniklo v sále Dělnického domu v Žižkově ulici s kapacitou 400 míst. Projekce jsou na programu také ve dvou sálech Domu kultury odborů, v kině Dukla, divadle DIOD, na malé scéně Horáckého divadla a v Oblastní galerii Vysočiny na Masarykově náměstí. Diváci uvidí dokumenty letos poprvé také v Třešti na Jihlavsku.

Autoři: ,

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.