Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Jiří David vystavuje obrazy vytvářené pomocí betonu

Kultura

  14:00
PRAHA - Díla z posledních tří let, která spojuje práce s betonem jako materiálem prostupujícím dnešní svět, vystavuje výtvarník Jiří David v Colloredo-Mansfeldském paláci v Karlově ulici.

Jiří David v expozici Křik paviánů foto: ČTK

Colloredo-Mansfeldský palác

Rozsáhlý barokní dům provozuje Galerie hlavního města Prahy, která do něj přesouvá výstavy současného umění pořádané dosud na Staroměstské radnici. Celý objekt patřící městu čeká léta na rekonstrukci, GHMP ho spravuje tři roky a podle její ředitelky Magdaleny Juříkové by měl být v budoucnu "strategickým bodem existence GHMP". Zatím GHMP v paláci mimo jiné připravuje expozici přibližující stavebně-historický vývoj tohoto sídla, které si v některých částech zachovalo původní barokní dispozici a řadu rokokových interiérových prvků v nedotčené podobě.

Výstava se jmenuje Křik paviánů a zahrnuje obrazy i plastiky, jimž je společná šedavá barva betonu, který většinou fixuje předměty, jako by šlo o sopečnou lávu, říká autor. Dnes novinářům řekl, že své první betonové obrazy, tedy reálný beton nanášený prostou zednickou technikou na nenašepsovaném, bavlněném malířském plátně, uskutečnil už v roce 1994.

Výklad je na divákovi

Jiří David nechce svá díla moc vysvětlovat, říká spolu s Umbertem Ekem, že 50 procent výstavy je na divákovi, 50 procent je na autorovi. "Současné umění má smysl teprve v okamžiku, kdy věc, na kterou se díváte, si dokážete přetransformovat do své vlastní paměti, a nemusíte ji konfrontovat s mou," uvedl.

K práci s betonem také dodal, že ho lákalo manipulovat s ním jako s hmotou - současné umění je podle něj velmi "dematerializované", proto pro něj práce s materiálem je jakýmsi návratem. Doplnil ale, že podstatná je pro něj myšlenka a sdělení, výběr formy je až druhotný.

Koncepci výstavy připravil autor sám s kurátorem Karlem Srpem, který na ni pracoval ještě v době svého působení v GHMP. Výstava potrvá do 8. září.

Autor: