Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Jízdárnu na Hluboké zaplnila díla ikony pop artu Andyho Warhola

Slovensko-cest

  15:30
HLUBOKÁ NAD VLTAVOU - Výstava k nedožitým 85. narozeninám kultovního tvůrce začíná tuto sobotu a potrvá do konce září.

Příprava výstavy Andy Warhol - Zlatá šedesátá foto: MAFRA - Slavomír Kubeš

Alšova jihočeská galerie, sídlící v zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou, se proměnila v pověstnou "Továrnu" Andyho Warhola. Podle odborníků se díla tohoto výtvarníka ročně na světovém trhu zobchodují téměř za miliardu dolarů. Ředitel galerie Aleš Seifert proto věří, že se akce Andy Warhol - Zlatá šedesátá stane jednou z nejúspěšnějších expozic v šedesátileté historii výstavních prostorů na Hluboké.

Počínaje tímto víkendem budou moci návštěvníci v jízdárně zhlédnout Warholovy velkoformátové obrazy, například známé kolekce portrétů herečky Marilyn Monroeové, ale i jiné artefakty a předměty z umělcova osobního života.

K vidění bude rovněž série deseti obrazů diktátora Mao Ce-tunga, kontroverzní dílo Srp a kladivo, Banán a slavný obraz Campbellovy polévky z Múzea moderného umenia Andyho Walhola v Medzilaborcích. Velkoformátových děl je zde vystaveno více než devadesát.

"Zajímavostí jsou obaly gramofonových desek, kterých Warhol vytvořil zhruba padesát. My jich vystavujeme na třicet," uvedl kurátor výstavy Miroslav Houška. Nechybí slavný přebal LP Sticky Fingers skupiny Rolling Stones nebo první vydání desky The Velvet Underground And Nico.

V duchu slavné 'Factory'

Jednou z překážek, s níž se při přípravě instalace muselo zápasit, bylo zatemnění rozlehlé budovy. Některé objekty totiž nesnesou příliš slunečního svitu a mohly by se poškodit. Díla do jižních Čech zapůjčili zejména soukromí sběratelé z Česka, Slovenska, Německa a také galerie. Jejich atraktivitě odpovídá i výše pojistky, která ovšem zůstává tajná.

Podle pořadatelů, kteří akci představili na úterní tiskové konferenci v Praze, je expozice výjimečná také díky doprovodnému programu. Její součástí je totiž instalace v duchu slavného Warholova uměleckého studia The Factory. Zde si návštěvníci mohou vyzkoušet technologii sítotisku.

Autor: