Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Johanssonová nebude hrát ve filmu Rub & Tug. Není totiž transgenderový gangster

Kultura

  6:19
Americká herečka Scarlett Johanssonová se rozhodla, že se nakonec neujme role gangstera Danteho “Texe” Gilla a ustoupila tak tlaku americké LGBT komunity. Oznámila to v pátek ve svém prohlášení pro magazín OUT.

Herečka Scarlett Johanssonová při vyhlašování Oscarů. foto: Danny MoloshokReuters

Celé diskuse se rozvířila kolem připravovaného filmu Rub & Tug britského režiséra Ruperta Sanderse. Sanders se rozhodl natočit snímek o americkém gangsterovi, který se v padesátých letech narodil jako žena, svoji identitu ale vnímal jako mužskou, a kterému se podařilo v 70. letech dostat až na špičku organizovaného zločinu v americkém městě Pittsgurgh.

Sanders se obrátil na Scralett Johanssonovou, se kterou již předtím spolupracoval na Ghost in the Shell, s nabídkou hlavní role ganstera “Texe”. Johanssonová roli přijala, brzy se ale objevily první negativní reakce. Kanadská herečka Elisa Bauman vzkázala Johanssonové na Twitteru: „Drahá Scarlett Johanssonová, způsob jakým můžete využít své výhody bílé netransgenderové ženy je posílit hlas málo prezentovaných komunit, ne za ně mluvit.“

04.července 2018 v 02:38, příspěvek archivován: 14.července 2018 v 11:32

Dear #ScarlettJohansson, the way you can use your privilege as a white cis woman is to amplify the voices of underrepresented communities, not speak for them.

Transgenderová herečka Jamie Calyton zase upozornila na problémy se kterými se v hereckém prostředí setkává: „Herci, kteří jsou transegenderoví se ani nedostanou na konkurz na jinou roli než transgenderovou. To je skutečný problém.“

04.července 2018 v 05:50, příspěvek archivován: 14.července 2018 v 11:33

Actors who are trans never even get to audition FOR ANYTHING OTHER THAN ROLES OF TRANS CHARACTERS. THATS THE REAL ISSUE. WE CANT EVEN GET IN THE ROOM. Cast actors WHO ARE TRANS as NON TRANS CHARACTERS. I DARE YOU #RupertSanders @NewRegency #ScarlettJohansson https://t.co/RkrW8MeGcG

Johanssonová se nejprve bránila, že nejde v Hollywoodu o nic nestandardního. Její kolegové ztvárnili transgenderové postavy v minulosti například v seriálu Transparent, nebo filmech Klub poslední naděje a Transamerika. Po sílící debatě se ale herečka nakonec rozhodla vzdát role „Texe“ a pro časopis Out ve svém prohlášení vysvětlila, že postavu by sice ráda hrála, ale že po samotné diskusi si uvědomuje, proč je téma pro LGBT komunitu tak důležité.

Podobným kontroverzím musela americká herečka čelit už dříve a to kvůli sci-fi snímku Ghost in the Shell od stejného režiséra. Část veřejnosti se tehdy ohradila proti tomu, že ačkoliv je film natočený podlé japonského komiksu a hlavní postava je Asiatka, v americké adaptaci ji hraje běloška.

Autor: