Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Jonas Kaufmann se zpěvem v češtině nepočítá, do Krumlova se ale těší

Kultura

  17:02
Jonas Kaufmann, který 18. července na letní scéně zahájí Mezinárodní hudební festival Český Krumlov, ani v budoucnu nepočítá, že by zkusil nějakou árii zazpívat v češtině. Host jeho galakoncertu korejská sopranistka So Jon-kim v pátek posluchačům nabídne česky árii Rusalky Měsíčku na nebi hlubokém, Kaufmann však zůstane u operních standardů. Německý tenorista v minulosti sice zpíval Smetanovu Prodanou nevěstu, ale v němčině, čeština je podle něj těžká na výslovnost.

Jonas Kaufmann bývá označován za nejatraktivnějšího tenoristu posledních let. foto: Mathias Bother

Na koncertě v Krumlově zazní Puccini, Mozart, Verdi, Bizet nebo Wagner. "Je rozdíl zpívat v jazyce, v němž jste schopen se domluvit, a v jazyce, v němž nemůže reagovat na nenadále situace a umíte jen to, co vás naučil lektor. Děsí mě i to, že bych nerozuměl různým jazykovým nuancím, proto zpívat v češtině nepřichází v úvahu," řekl ČTK na dnešním setkání s novináři Kaufmann, který zpívá repertoár v němčině, italštině a francouzštině. Střídat tyto jazyky mu prý přijde normální. "Zpočátku jsem měl nejvíce problémů s mateřským jazykem. Zpívaná němčina je přece jenom něco jiného než mluvená," podotkl.

Více o festivalu čtěte zde:

Před pátečním vystoupením na open air scéně v Českém Krumlově za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou Jochena Reidera nepřipravuje Kaufmann žádnou speciální pěveckou přípravu. "Spíše musím sledovat počasí a soustředit se na oblečení. Podobný koncert je skvělou příležitostí, jak spojit netradiční prostředí s krásnou hudbou v nevšední zážitek," uvedl zpěvák s nezaměnitelnou podmanivou barvou hlasu, který je v odborném tisku považovaný za "nejatraktivnějšího tenoristu posledních let".

Zpěvák musí být hlavně přesvědčivý

Český Krumlov navštíví Kaufmann poprvé, o jeho účast pořadatelé usilovali kvůli jeho nabitému kalendáři dva roky. "Už se moc těším, že budu moci konečně onu atmosféru, o které jsme tolik slyšel, zažít na vlastní oči. O festivalu jsem slyšel a Český Krumlov jsem samozřejmě znal jako skvostné město," sdělil.

Na festivalu se v úvodním programu Kaufmann mimo jiné představí jako Des Grieux (Manon Lescaut), Don Alvar (Síla osudu) Werther (Werther) nebo Don José (Carmen). "Nemohu říct, že by nějaké z těch postav byla moje nejoblíbenější. Důležité je, aby byl zpěvák přesvědčivý, musí publikum přesvědčit, že má z té postavy něco v sobě. Je to těžké zvládnout na koncertu přesun z jedné postavy do druhé za několik minut, ale když se to podaří, je to zajímavé i pro posluchače, kteří třeba jinak na operu nechodí," uvedl Kaufmann, který se letos v dubnu představil tuzemskému publiku.

Ve vyprodaném Obecním domě v Praze, kde nabídl svůj komorní program písní Franze Schuberta Die Winterreise (Zimní cesta) pouze za doprovodu vídeňského klavíristy Helmuta Deutsche.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...