Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Jsem dítě festivalu, prohlásil v Rotterdamu Sláma

Kultura

  9:31
Po úspěšném uvedení filmu „Čtyři slunce“ na festivalu Sundance v USA si tento nejnovější snímek Bohdana Slámy odbyl další premiéru - tentokrát evropskou. Byl představen na Mezinárodním filmovém festivalu v holandském Rotterdamu (IFFR), který probíhá do konce tohoto týdne. Promítal se zde také dokument Šimona Špidly „Mrtvá trať“

Režisér Bohdan Sláma foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

41.ročník IFFR opět přilákal do Rotterdamu filmové tvůrce i milovníky filmu z celého světa. Jako každoročně nabízí kvalitní přehlídku nezávislých a inovativních filmů od začínajících i zkušených autorů. Během 12 festivalových dnů od 25. ledna do 5. února zde bude promítnuto na 270 celovečerních a přes 450 krátkých filmů a uskuteční se množství prezentací a diskusí. Pro cenu "Tiger Awards Competition", určenou pro začínající umělce, bylo nominováno 15 filmů, z nichž osm má svoji světovou premiéru právě na festivalu v Rotterdamu. Druhá soutěžní kategorie "Tiger Awards Competition for Short Films" je pro krátké filmy do 60 minut, které mají na festivalu velké zastoupení. Během festivalu jich budou promítnuty stovky, ať již jako předfilmy k premiérám či samostatně promítané bloky krátkých filmů s podobnou tematikou.

Jiří Mádl ve filmu Bohdana Slámy Čtyři slunce

Festivalové dítě

Film "Čtyři slunce" je promítán ve čtyřech vyprodaných projekcích v rámci nesoutěžní sekce "Spectrum". Toto dílo je, podobně jako ostatní Slámovy filmy, o obyčejných lidech, kteří se pomalu smiřují s realitou své každodennosti, ale zároveň mají v sobě touhu proměnit svůj život k lepšímu. Sláma byl divákům představen jako "přítel" rotterdamského festivalu. "Nejsem jenom přítel," poopravil Sláma moderátora, "jsem dítě tohoto festivalu." Je to tak. Byl to právě rotterdamský filmový festival, kde Bohdan Sláma nastartoval svoji mezinárodní kariéru, když zde v roce 2002 získal "Tiger Award" za svůj film "Divoké včely". Diváci v Rotterdamu mají Bohdana Slámu a jeho filmy rádi. Nejen, že mu odpustili, že zrušil diskuzi, která bývá po uvedení festivalových filmů běžná ("Diskuze rozmělňují celkový dojem z filmu. Můj film je jednoduchý a plný emocí. Doufám, že jej každý pochopí a vezme si z něj to svoje," vysvětlil Sláma), ale ocenili film i nadšeným potleskem.

V nesoutěžní sekci krátkých filmů "Spectrum Shorts" byl uveden dokument Šimona Špidly "Mrtvá trať" – o stavbě nesmyslné železniční magistrály, kterou budovali v sibiřské tajze na příkaz Stalina za neuvěřitelně krutých podmínek vězni Gulagu. "Všechno tam vypadá jako v katastrofickém filmu, kdy všichni náhle zmizeli a lidské dílo si příroda bere nerušeně zpět. Tyto pocity jsem se snažil skrze plátno předat divákům," říká režisér. Jeho snímek měl již svoji předpremiéru vloni na podzim na Filmovém festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě a do českých kin byl uveden 25.ledna – symbolicky v den zahájení rotterdamského filmového festivalu.

Každý může být filmařem

Filmový festival v Rotterdamu není komerčním festivalem velkých hvězd. Dává především příležitost mladým, nadějným a talentovaným tvůrcům, aby se mohli prosadit ve filmovém světě. Představuje ale i významné světové autory. Hitem festivalu je například 3D film Martina Scorseseho "Hugo", který získal několik nominací na Oscara. Na festival také dorazil známý francouzský režisér Michel Gondry, autor kultovního, Oskarem oceněného fantasy filmu "Věčný svit neposkvrněné mysli", ale také jeden z nejžádanějších světových tvůrců hudebních a reklamních videoklipů. Představil zde svůj projekt "Home Movie Factory", inspirovaný komedií "Be Kind Rewind" (Prosím, přetočte) a návštěvníci si mohou vyzkoušet svůj talent a vyrobit krátký film za tři hodiny. Protože, jak dokazuje Gondry, "každý má své sny a může být filmařem". Nebo si to alespoň zkusit. Jako například ředitel festivalu Rutger Wolfson.

Mezinárodní filmový festival v holandském Rotterdamu (IFFR).

Velká pozornost je vždy věnována filmům vybraným jako zahajovací a finální. Rotterdamský festival zahájilo tento rok kriminální psychologické drama belgického režiséra Lucase Belvauxe "38 svědků". Děj se odehrává v přístavním městě Le Havre, kde byla jedné noci zavražděna studentka a 38 svědků "nic nevidělo a nic neslyšelo". A co nejhůř - nepomohlo. Filmem, který festival zakončuje je snímek australského režiséra Daniela Nettheima " The Hunter" (Lovec). Vypráví příběh Martina (Willem Dafoe) poslaného jakousi mysteriozní biotechnologickou společností do tasmánské divočiny, aby tam našel posledního tasmánského tygra. Expedice v úchvatné, ale nehostinné krajině ho přinutí podívat se reálně na svoji práci a její důsledky. "The Hunter" měl svoji premiéru na Mezinárodním festivalu v Torontu v loňském roce.

Mezi festivalovou porotou je dnes již bývalá programová ředitelka tohoto festivalu Ludmila Cviková, která po 15 letech práce v rotterdamském festivalu přijala nabídku stát se vedoucí mezinárodních programů v "Doha Film Institute" v Qataru. "Je to pro mne velká příležitost, ale bude se mi stýskat po úžasné atmosféře a skvělých lidech tady v Rotterdamu." řekla Cviková. A které momenty byly pro ni při její práci pro IFFR nezapomenutelné? Například, když v roce 1998 byli hned dva čeští režiséři nominováni na hlavní cenu a jeden z nich, Petr Zelenka, ji se svými "Knoflíkáři" nakonec dostal. Nebo když mohla v loňském roce osobně představit publiku v Rotterdamu Jana Švankmajera.

Filmový festival v Rotterdamu je jedním z největších na světě. V loňském roce jej navštívilo přes 340 tisíc diváků a letos tomu asi nebude jinak. Prvních sto tisíc lístků bylo prodáno během dvou dnů po zahájení internetového prodeje.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!