Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Juliette Binoche si zahraje nobelistku Buckovou. Točit se má i v Praze

USA

  17:22
LOS ANGELES - Životopisný film o spisovatelce Pearl Buckové, nositelce Nobelovy ceny, chystá čínská produkce. Bucková strávila v Číně část života a věnovala jí několik knih. Snímek s názvem Pearl v režii Roxanne M. Captorové se má natáčet příští rok v Číně i v Praze.

Juliette Binoche foto: Reuters

Jak uvedl americký časopis Variety, hlavní roli obsadí francouzská herečka Juliette Binoche, známá například z filmů Čokoláda, Posedlost nebo Anglický pacient, za který získala Oscara.

Film financuje čínská společnost China Film Group, která naplánovala natáčení na rok  2016 v Praze, Šanghaji a v čínské provincii Zhejiang. Na filmu se bude podílet maďarský kameraman Vilmos Zsigmond. O filmovou pobídku, které český stát zahraničním filmovým štábům nabízí, zatím filmaři žádat nemohli, protože ještě není hotový scénář. Komunikují ale se zástupci tuzemského kinematografického fondu a jednají s jednou z českých filmových produkčních společností, která stojí i za čínským snímkem Somewhere Only We Know, jehož premiéra je v Praze právě dnes.

Pearl S. Bucková.

Pearl Bucková (1892-1973) se narodila v Americe, ale když jí byly tři měsíce, přestěhovali se její presbyteriánští rodiče kvůli dobročinné misi do Čen-ťiangu v Číně, kde následně strávila s několika přestávkami věnovanými studiu ve Spojených státech téměř 40 let. Čínsky se naučila dřív než anglicky a čínštinu považovala za svůj rodný jazyk. Také se důvěrně seznámila s životem prostých čínských lidí, což později využila ve své literární tvorbě.

Bucková na sebe upozornila v roce 1930 románem Východ a západ. Světově se proslavila už svým druhým románem Dobrá země z roku 1931, který byl o rok později vyznamenán Pulitzerovou cenou. Kniha se stala prvním dílem její trilogie Hliněný dům, jejímiž dalšími dvěma díly jsou romány Synové (1932) a Rozdělený dům (1935). Napsala desítky dalších děl, například román Čínské nebe (1941) a sbírku povídek Daleko a blízko (1948). V roce 1938 získala Nobelovu cenu.

Na filmové pobídky má Fond zatím 500 milionů

Systém filmových pobídek v České republice funguje několik let, podle odborníků je ale málo flexibilní a mělo by v něm být více peněz. Pobídky umožňují producentům, aby získali zpět asi 20 procent nákladů, které při natáčení prokazatelně vynaložili. Loni systém přilákal do Česka zahraniční investice za více než čtyři miliardy korun, stát do pobídek investoval 800 milionů.

Filmaři v Česku často využívají zejména historické objekty, natáčejí na hradech a zámcích. Pro letošní rok má zatím Státní fond kinematografie k dispozici 500 milionů korun, podle ministra kultury by se částka měla dostat na loňskou úroveň.

 

Autoři: ,

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...