Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

K osvobození Osvětimi uvede ČT Oscarový Obchod na korze i dokument o Lustigovi

Kultura

  6:00
70. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v Osvětimi, ke kterému došlo 27. ledna 1945, připomene Česká televize filmy s tématikou holokaustu. Od 22. ledna do 2. února odvysílá filmy jako Collete, Oscarem oceněný Obchod na korze, Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou nebo dokument o Arnoštu Lustigovi Můj fotr a jeho nejoblíbenější koncentráky.

Jozef Kroner a Ida Kamińská v prvním československém filmu, oceněném Oscarem (1965). Obchod na korze foto: Česká televize

„Česká televize kontinuálně připomíná ve svém vysílání historické milníky, které výrazně ovlivnily podobu současné společnosti,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák. „Snaží se tak rozšiřovat typy i rozsah informací, jež se k nim vztahují a které se zároveň nějak přímo dotýkají veřejnosti. Osvobození koncentračního tábora v Osvětimi se tak ve vysílání objeví nejen jako téma zpravodajské ČT24, ale i jako téma filmové. Divákům nabídneme premiéru oceňovaného snímku Colette či oscarový Obchod na korze, ale i špičkové filmy ze zahraniční produkce, jako je třemi Oscary oceněné drama Pianista a francouzský film Zátah,“ dodává Dvořák.

3 x Arnošt Lustig

Lenka Fišerová a Jiří Adamíra ve filmu Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou.

Mezi dalšími snímky, které Česká televize zařadila do vysílání, jsou také tři díla spojená se jménem světově uznávaného spisovatele a publicisty Arnošta Lustiga, který sám prošel několika nacistickými vyhlazovacími tábory - Modlitba za Kateřinu Horovitzovou, Colette a dokument Můj fotr a jeho nejoblíbenější koncentráky.

Aktuálně konané vzpomínkové akce bude pokrývat zpravodajství České televize, zejména kanál ČT24, který se zaměření nejen na pražskou konferenci Let My People Live, jež za účasti politických špiček z celé Evropy pořádá Evropský židovský kongres, ale rovněž na pietní akt přímo v Polsku.

Program odstartuje ve čtvrtek 22. ledna pět minut před půlnocí dokument Noční vlaky z Košic, věnovaný hledání a nalezení Laszla Csataryho, nejhledanějšího nacistického zločince nedávné minulosti.

Z filmu Colette.

Následovat bude v sobotu 24. 1. Colette, milostné drama s Jiřím Mádlem a C. Thiolyovou v hlavních rolích, od 22 hodin pak bude uveden film Amen režiséra Costy-Gavrase.  V dalších dnes se na obrazovkách objeví například snímek Pinista Romana Polanského, Modlitba pro kateřinu Horovitzovou režiséra Moskalyka, Obchod na korze Jána Kadára a Elmara Klose, oveněný v roce 1965 Oscarem, a také několik dokumentů i divadelní záznam divadelní inscenace.   

Program věnovaný osvětimskému výročí zakončí v neděli 1. února hudebně dramatická skladba Poslední vlak do zítřka v podání Českého národního symfonického orchestra a členovů Dětské opery Praha. Skladbu pro orchestr, dětský sbor a herce Dětské opery Praha dirigoval její autor, pravidelný host orchestru Američan Carl Davis. Ten své dílo věnoval Nicholasi Wintonovi, který převezl přes 600 židovských dětí z Československa do Británie, aby je zachránil před transporty do koncentračních táborů.

Třemi Oscary oceněné drama o muži, který ani v hrůzách války neztrácí naději na...
Jozef Kroner a Ida Kamińská v prvním československém filmu, oceněném Oscarem...
Lenka Fišerová a Jiří Adamíra ve filmu Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou.
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!