Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

KABÁT: Nebezpečné filé a špatné detektivky. Může být český seriálový kapr alternativou hollywoodského lososa?

Martin Myšička foto: Česká televize

PRAHA - O dokumentu Seaspiracy: Pravá tvář udržitelného rybolovu už jsme už podrobněji psali. Uvádí jej Netflix a jeho autor Ali Tabrizi provokativně, možná i hystericky, ale nikoliv bez argumentů vybízí lidstvo: přestaňte jíst mořské ryby, jinak je s oceány (a s celou planetou) ámen. Jak je to ale ve světě seriálů?
  5:00

Samozřejmě ta výzva míří zejména k nám suchozemcům, jejichž výživu Prozřetelnost neměla primárně na mysli, když tvořila tuňáka. Co s tím? Máme si jen proto, že jsme se narodili v české kotlině, odpírat stravu, kterou (kromě toho, že dobře chutná) nám zdravotní poradci důrazně doporučují? A má sedm miliard lidí právo dát si dvakrát týdně mořskou rybu?

Boží mlýny
Jiří Lábus

RECENZE: Ryby, lidé, chobotnice. Dokumenty na Netflixu podněcují zájmy o ekologii i hlavonožce

Dostupné odpovědi jsou pravděpodobně vesměs bolestivé. Nejde jen o oceán, ale o celý koncept planety jako bezedné univerzální spižírny a zdroje požitků. Optimistická víra, že kdesi kdosi erudovaný a odpovědný (nebo rovnou nějaká nadpřirozená síla) hlídá, aby se to všechno nepřepísklo, bohužel dostává čím dál citelnější trhliny.

Není proto vyloučené, že ze současného globálního člověka, zvyklého kdykoliv cestovat na druhý konec světa nebo si odtamtud nechat vozit potraviny, se nuceně stane zase člověk lokální, který bude svou planetární expanzi realizovat třeba jen v online prostředí. 

Tam funguje i zmiňovaný Netflix, který je ovšem symbolem další sady znepokojivých otázek souvisejících s globalizací. Spíše než drancování globálních zdrojů (i když provoz serverů nebo výroba atraktivního obsahu také nejsou nic ekologicky neutrálního) tu jde o přežití lokální produkce.

Konzument filmů, a co teprv seriálů, má jen určitou kapacitu. Věnuje svůj čas v budoucnu raději čím dál bohatší produkci globální „superligy“, nebo se raději bude trápit u českých detektivek? A která varianta je vlastně bohulibější? V ideálním světě ta třetí, v níž bude česká tvorba s tou globální kvalitou srovnatelná a kapr bude plnohodnotnou alternativou lososa.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!