Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kultura

KABÁT: Pryč s filmem o Havlovi, není dost hrdinský. Ochranářské tažení může nadělat škodu

Snímek Havel (2020). Režie: Slávek Horák foto: BONTONFILM

PRAHA - Filmu režiséra Slávka Horáka Havel lze vyčítat různé věci. Třeba to, že se z něj po čase člověku vybaví o málo víc než celkově mdlý dojem. A jistě je možné jej kritizovat za to, že hlavní postava se sice dramatikovi, disidentovi a později prezidentovi Václavu Havlovi celkem podobá fyzicky, ale s jeho skutečným charakterem se z velké části míjí.
  5:00

Takovou výtku teď společně (s poněkud dojemným zpožděním) sepsaly osobnosti, jejichž slovům stojí za to dopřát sluchu: Petr Pithart, Petr Janyška, John Bok, Joska Skalník, Jan Dobrovský, Jan Urban, Fedor Gál, Ladislav Snopko, Olga Sommerová, Naďa Dvorská, Tomáš Mazal, Jiřina Šiklová, Petr Pospíchal. „Jsme šokováni, jaký obraz o prvním polistopadovém prezidentovi a dlouholetém hybateli bývalé opozice ten film předkládá,“ píší.

Snímek Havel (2020). Režie: Slávek Horák
Snímek Havel (2020). Režie: Slávek Horák

 „Jako přešlapujícího slabocha, který se neuměl nikdy rozhodnout, kterého musel vždy někdo údajně postrčit, jako okrajovou, historicky náhodnou váhavou figurku. Vytváří jakousi zkarikovanou, nepravdivou podobu Václava Havla i celého tehdejšího disidentského prostředí a přispívá tak, snad nevědomě, k demontáži významného symbolu moderní české identity. Symbolu rovné, neohnuté páteře ve věcech veřejné a politické angažovanosti...“

Signatáři by chtěli jiný film o Havlovi, to asi ledaskdo. Havla znali osobně a pohled někoho, kdo jej pozoroval z větší dálky a je i generačně vzdálenější, je irituje. Společným prohlášením chtějí získat svému názoru pozornost, to je také jasné a už se to podařilo.

Jenomže právě forma sborové rezoluce strážců Havlova odkazu dělá z toho textu něco podivně anachronického, nepřípadného a kontraproduktivního. Film Havel (naštěstí) není žádný oficiální a mocí vnucovaný portrét, proti kterému by se měly sepisovat otevřené dopisy. Je to pohled jednoho filmaře (ano, významně podpořený z Fondu kinematografie, ale ani to z něj ještě nedělá pomník vyhotovený na státní zakázku). Při všech výhradách se vejde do pojmu umělecké dílo a to je oblast, kde může ochranářské tažení proti „demontáži symbolů“ nadělat mnohem víc škody než jakýkoli subjektivně pojatý obrázek, který má autor právo obecenstvu nabídnout.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!