Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kája Saudek v Olomouci. Začíná retrospektiva krále českého komiksu

Kultura

  6:00
OLOMOUC - Výstava nazvaná Hommage à Kája Saudek je zatím největší přehlídkou autorovy tvorby. Představí nejen Saudkovy legendární komiksy, ale také jeho práce pro film a televizi, hudební a filmové plakáty a ilustrační a volnou malířskou tvorbou. Na výstavě spolupracovala Saudkova rodina i veřejnost. V Muzeu umění Olomouc bude k vidění do 18. května.

Kdo chce zabít Jessii, titulek k filmu, 1966 foto: Muzeum umění Olomouc

"Díky spolupráci s rodinou Káji Saudka a s řadou soukromých sběratelů se nám podařilo shromáždit početný a reprezentativní soubor prací podávající ucelený obraz o jeho díle," řekl ředitel muzea Michal Soukup.

Podle autora koncepce výstavy Libora Gronského nevznikala Saudkova retrospektiva lehce. "Podstatná část jeho tvorby totiž není uložena ve veřejných sbírkách. Dílo je roztroušené mezi soukromé sběratele, jeho přátele a obdivovatele, což přípravu výstavy značně ztížilo," podotkl Gronský. Muzeum proto dokonce vloni vyzvalo veřejnost ke spolupráci při dohledání Saudkových originálů. "Zhruba dvacítka sběratelů zareagovala a naši výstavu doplnila o zásadní exponáty," pochvaloval si Gronský a dodal, že vystavená díla pocházejí jak ze soukromých kolekcí, tak například ze sbírek Muzea umění Olomouc nebo Památníku národního písemnictví.

Čtyři vraždy stačí, drahoušku, titulek k filmu, (1970)

Za klíčové pro reprezentativní vyznění výstavy však Gronský považuje, že na přípravě projektu spolupracovala rodina Káji Saudka. "Bez jejich pomoci bychom na tak rozsáhlou výstavu vůbec nemohli pomýšlet. Takřka polovina exponátů pochází z rodinného archivu, navíc nám pomohli ke kontaktům na další majitele Saudkových děl," ocenil Gronský.

Je to důstojná prezentace manželova díla, říká Saudková

Manželka Káji Saudka Johana vysvětlila vstřícnost vůči pořadatelům výstavy jejich seriózním jednáním a ryze nekomerčním charakterem projektu. "Koncepce výstavy a renomé muzea pro nás byly zárukou, že manželova olomoucká retrospektiva bude nejen atraktivní, ale že zároveň naplní naše představy o důstojné a celistvé prezentaci jeho díla," řekla Saudková. "Kája by měl určitě radost, že tak velká výstava jeho díla se koná právě v Olomouci, ve městě, kam rád jezdil a opakovaně zde vystavoval," doplnila.

Kdo chce zabít Jessii, titulek k filmu, 1966

Stěžejní část výstavy budou tvořit kreslené komiksy, které svému autorovi zajistily světovou proslulost. K vidění budou známé i méně známé tituly, například Superhana v zeleném pekle (1966-1967), Věčný návrat (1969), Kolotoč (1969), Vagon (1969), Pepík Hipík (1969), Superdívka (1969 – 1970), Sylterella (1970), Výprava ze Sixie (1971), Diamantová šifra (1972), Lips Tullian (1972). Přehlídka zahrne i práce pro Českou speleologickou společnost z konce 70. let (Tajemství Zlatého koně, Peruánský deník, Arnal), kdy bylo kvůli tlaku normalizačního režimu možností uplatnění pro Káju Saudka stále méně.

Vůbec poprvé v celku budou v Olomouci vystaveny titulky k filmu Kdo chce zabít Jessii? z roku 1966. "Z původních šestatřiceti kreseb se dochovalo pouze osmnáct a ty představíme," řekl Gronský a doplnil, že na výstavě se objeví i kresby k filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku (1971), k televiznímu seriálu Okna vesmíru dokořán (1981–1989) a filmové plakáty z let 1966–2003. Retrospektiva neopomine ani kresby a grafické práce pro sólové zpěváky (Bob Frídl, Václav Neckář), hudební skupiny (Olympic, Monkey Bussines) a pro hudební periodika (Pop Music Expres, Kruh).

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...