Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kam za uměním? Do Werschowitz

Kultura

  11:00
PRAHA - Ještě před rokem by tomuhle zapomenutému koutu pražských Vršovic nikdo velkou budoucnost nehádal. Nyní se z okolí Krymské ulice stává lokální centrum umění. Ve středu do společnosti podniků café V lese a Café Sladkovský přibude MU koncept – kreativní prostor s širokou škálou aktivit. U sousedů vzniká zase ProLUKA.

Malířka Lucie JinDrák Skřivánková a slovinská módní návrhářka a scénografka Marjetka Kürner Kalous foto: MU koncept

V MU se chystají výstavy českých a­ zahraničních umělců, workshopy výtvarných a rukodělných technik, šití oblečení a kostýmů nebo kurzy fotografie a interiérového návrhářství. Návštěvníci se také budou moci naučit recyklovat a redesignovat oděvy a nábytek, protože MU nechce jen vytvářet věci nové, ale oživovat i ty staré. Probíhat zde budou divadelní dílny brazilského komunitního divadla a­na přednášky budou zváni lektoři z oborů, jako je videoart, tvůrčí psaní nebo česká a zahraniční gurmánská kuchyně.

Za MU stojí dvě podnikavé ženy – malířka Lucie JinDrák Skřivánková a slovinská módní návrhářka a scénografka Marjetka Kürner Kalous. Vzhledem k tomu, že MU koncept funguje bez sponzorů či grantů, bude se na slavnostním otevření prodávat speciální donátorský MU drink.

Jen o několik metrů dál chtějí občanská sdružení Čtyři dny a Start Vršovice oživit proluku mezi domy vedoucími z Krymské do Moskevské ulice. Projekt ProLUKA má nevyužívanou loučku zabydlet sochami, instalacemi, performacemi, světelnými a zvukovými instalacemi či projekcemi.

Stejně jako v případě MU je k tomu vedl zájem o vzájemné sdílení města a spontánní sousedské iniciativy jako jsou přednášky, hry, setkání, aktivity neziskových sdružení nebo městské zahradničení.

Umělci, kteří by měli o ProLUKU zájem, se mohou hlásit do 30. června na letunka@volny.cz.

Do Vršovic už jen v gala

MU koncept
Krymská 29, Praha 10
Slavnostní otevření 16. května od 18.00 do 22.00, program pak bude pokračovat v café V lese

http://mukoncept.tumblr.com/
www.startvrsovice.cz
www.ctyridny.cz

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...