Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kam zmizel Fellini? Film oživí letitou záhadu

Kultura

  7:00
LOS ANGELES - Film režiséra Henryho Bromella zmapuje cestu slavného Federika Felliniho na předávání Oscarů v roce 1957, během níž filmař na 48 hodin záhadně zmizel.

Režisér Federico Fellini foto: Reprofoto

Brazilský herec Wagner Moura, který se proslavil především rolí ve dvou dílech thrilleru Elitní jednotka, ztělesní slavného italského režiséra Federika Felliniho v projektu nazvaném Fellini Black and White (Černobílý Fellini). Napsal to časopis Variety.

Film v režii Američana Henryho Bromella, který má na kontě například film Panika či televizní seriál Manželská krize, se bude zabývat první cestou Felliniho do USA na předávání Oscarů v roce 1957. Režisér tehdy na 48 hodin zmizel a sotva se stihl včas dostat na slavnostní ceremonii. Připravovaný film spekuluje, co se mohlo Fellinimu během těchto dvou dnů přihodit, napsal Variety.

Herec Wagner Moura

Pětatřicetiletý Moura je známý především rolí kapitána Nascimenta z Elitní jednotky, kontroverzního thrilleru z roku 2007, v němž brazilský režisér Jose Padilha uvedl na scénu krvavý boj zkorumpované policie proti drogám v jedné z chudinských čtvrtí Ria. Snímek se o tři roky později dočkal pokračování jako Elitní jednotka 2: Vnitřní nepřítel.

Federico Fellini zemřel v roce 1993 ve věku 73 let. Do světové kinematografie se zapsal díly, jako Silnice, Sladký život, Amarcord či 8 1/2.

Autoři: ,