Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Záhadná skrýš nejdražšího obrazu světa? Má ‚plout‘ na luxusní jachtě saúdského korunního prince

Kultura

  11:42
Rijád - Nejdražší obraz světa Salvator Mundi (Spasitel světa) od Leonarda da Vinciho, který byl v roce 2017 prodán za 450 milionů dolarů (10,18 miliardy Kč), se patrně nachází na luxusní jachtě Serene saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na server arnet.

Salvator Mundi se patrně nachází na luxusní jachtě Serene (na snímku). foto: Reprofoto: YachtCharterFleet

Podle listu The Wall Street Journal obraz o rozměrech 65 krát 45 centimetrů na ořechovém dřevě, dražený v roce 2017 aukční síní Christie’s, zřejmě koupil saúdský princ Badr bin Abdalláh, který jednal v zastoupení korunního prince. Aukční síň to nepotvrdila.

Jachta Serene
Jachta Serene

Národní knihovna koupila v aukci notářský dokument z roku 1406 za 18,2 milionu korun

Obraz Salvator Mundi, na němž Kristus vystupuje z temnot, jednou rukou žehná světu a ve druhé drží průsvitnou kouli, měl být vystaven loni v září v muzeu Louvre Abú Zabí, které je partnerem pařížského muzea. Muzeum emirátu však oznámilo odklad výstavy. Ministerstvo kultury a turistiky emirátu nicméně ujistilo, že je majitelem obrazu.

Korunní princ Muhammad bin Salmán.

Ohledně lokace obrazu se server artnet odvolává na dva zdroje blízké transakci. Na konci května kotvila 134 metrů dlouhá jachta, kterou postavila italská loděnice Fincantieri, v egyptském přístavu Šarm aš-Šajch v Rudém moři, napsala agentura Bloomberg.

Otevřené moře sice zřejmě není nejlepším místem pro uchovávání maleb starých mistrů, ale takový případ není výjimkou. Britský obchodní a vlastník fotbalového klubu Tottenham Joe Lewis si na své jachtě Aviva pověsil Triptych britského malíře Francise Bacona, jehož cena se odhaduje na 70 milionů dolarů (1,58 miliardy korun).

Podle serveru artnet zůstane obraz na jachtě korunního prince do té doby, než Rijád otevře nové kulturní centrum v oblasti Ulá na severozápadě země. Projekt je zatím v přípravné fázi.

Fotograf Ivan Pinkava na prázdné židli. Umělec udržuje černobílou při životě

Někteří odborníci pochybují o pravosti obrazu a připisují ho spíše Leonardově dílně než samotnému Leonardovi. Argumentují například nepřesnou anatomií, detaily malby anebo tím, že Leonardo se o obrazu nezmínil ve své korespondenci.

Dosud se hojně spekulovalo o tom, kde se obraz nachází a kdo jej koupil. Podle společnosti Artprice muslimští učenci z univerzity Al-Azhar v Káhiře poradili korunnímu princi, aby se z náboženských důvodů s obrazem veřejně neukazoval. Krista považuje islám za proroka, ale obraz ho ukazuje jako zachránce světa, tedy jako Boha, a to není v islámu možné. Tento názor potvrzují i další zdroje, zejména experti na dějiny náboženství.

Pařížský Louvre chce dílo letos vystavit na velké výstavě uspořádané u příležitosti 500 let od smrti tohoto renesančního umělce.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Pronájem bytu 2+1
Pronájem bytu 2+1

Bacháčkova, Pardubice - Zelené Předměstí
13 500 Kč/měsíc