Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kam zmizela dívka v poklidné osadě? Polský seriál Zmijovisko sbírá skvělé ohlasy

Kultura

  16:00
ZMIJOVISKO - Zmizelá dívka a pátrání bez výsledků. Polský kriminální seriál Zmijovisko správně mrazí. Stojí za ním režisér u nás úspěšného seriálu Učitel.

Seriál Zmijovisko (2020). foto: Skylink

Sraz přátel z vysoké školy se po letech od promoce jevil jako velice dobrý nápad. Přátelé vzali svoje rodiny a odjeli do známého polského letoviska. Během oslav a nostalgického vzpomínání se ztratí Ada, patnáctiletá dcera jednoho z nich. 

Seriál Zmijovisko (2020).
Seriál Zmijovisko (2020).

Rozsáhlé pátrání nepřinese žádný výsledek. O rok později se na místo zmizení vrací Adin otec, aby ze zoufalosti zkusil najít něco, co před rokem přehlédl. To se mu nečekaně povede. Objeví nové svědky a nečekané souvislosti. Zmijovisko odhalí svá tajemství a nikomu ze zúčastněných se to příliš líbit nebude.

Za seriálem podle stejnojmenného bestselleru Wojciecha Chmielarze (čestky zatím nevyšel) stojí režisér Łukasz Palkowski (Nejlepší, seriál Učitel).

Zmijovisko sbírá u českých diváků vesměs velmi pozitivní ohlasy. Na recenzním serveru ČSFD má v současné chvíli 79 % (údaj k 4. červnu).

V seriálu hrají  Paweł Domagała, Agnieszka Żulewska, Davina Reeves-Ciara, Piotr Stramowski, Hanna Koczewska, Kamila Urzędowska, Stanisław Cywka nebo Wojciech Zieliński.

To, že Poláci temná a drásavá dramata umí, dokazuje v současné době i seriál Wataha. Kapitán Rebrow (Leszek Lichota) musí vyšetřit okolnosti bombového útoku zacíleného na pohraniční stráž. Pátrání je ale osobní, protože bomba zabije i kapitánovu přítelkyni Ewu. Seriál se zatím dočkal tří řad. 

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...