Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Všichni jsme Pařížané. Kapela U2 na koncertě uctila památku obětí terorismu

USA

  12:32
PAŘÍŽ - Irská rocková kapela U2 uctila na nedělním koncertu v Paříži památku obětí teroristických útoků ve francouzské metropoli. Skupina po atentátech z 13. listopadu zrušila dva své koncerty, které se měly konat o víkendu bezprostředně po pátečních útocích. Členové kapely Eagles of Death Metal, na jejichž vystoupení v síni Bataclan teroristé zaútočili, ale oproti očekávání na pódiu s U2 nevystoupili.

U2 a Patti Smith na pařížském koncertě 6. prosince 2015. foto: U2.comReprofoto

„Dnes večer jsem všichni Pařížané, ce soir nous sommes tous Parisiens,“ řekl zpěvák kapely Bono fanouškům na koncertu. „Pokud milujete svobodu, Paříž je vaším domovem,“ dodal. Na závěr koncertu se na plátnu nasvíceném v barvách francouzské trikolóry objevila jména 130 obětí pařížských teroristických útoků.

Na koncertě zazněly slavné písně kapely jako Where The Streets Have No Name, Beautiful Day, With or Without You nebo Bloody Sunday.

Na závěr koncertu zazněla píseň Patti Smith People Have The Power, kterou si s kapelou zazpívala sama autorka.

Koncert U2 v Paříži 6. prosince 2015.

Kapela připomněla také 14 obětí střelby z kalifornského San Bernardina z minulého týdne, kterou v USA vyšetřují rovněž jako terorismus.

U2 zrušila své koncerty plánované na 14. a 15. listopadu krátce poté, co se dozvěděla o útocích v Paříži. Nedělní vystoupení irské kapely doprovázela přísná bezpečnostní opatření a stejně tak by tomu mělo být i dnes večer, kdy odehraje druhý náhradní koncert. U2 na svém webu uvedli, že na koncertě chystají pro fanoušky překvapení, zřejmě v podobě hudebního hosta.

Pařížský koncert bude vysílán na českém kanále HBO GO 23. prosince, na HBO pak 24. prosince.

Autoři: ,