Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Kapky na kameni. Kniha představuje 50 příběhů českých a slovenských rebelek

Kultura

  14:00
PRAHA - „Jsem jako kapka na kameni. Tak dlouho kapu na stejné místo, až se na něm objeví otisk. A přesně tak se otisknu i do srdcí mnoha a mnoha lidí.” Těmito slovy guatemalské aktivistky a nositelky Nobelovy ceny míru Rigoberty Menchú Tum otevírají autorky své souborné dílo Kapky na kameni, které vyšlo v nakladatelství Albatros.

Zpěvačka Marta Kubišová. foto: ALBATROS/BROŇA SCHRAGGE

Knihy pod stromeček. Darujte Foglara, příběhy pro malé rebelky či Smrtku

Kniha je českou reakcí na celosvětový úspěch knihy Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky, která přinesla příběhy umělkyň, sportovkyň, vědkyní či političek, které se zapsaly do historie. 

Obálka knihy Kapky na kameni.

Samy autorky inspiraci přiznávají v úvodu knihy, v němž mimo jiné vysvětlují proč se rozhodly příběhy českých a slovenských žen sepsat. „K sesbírání padesáti příběhů výjimečných žen nás inspirovala kniha Příběhy na dobrou noc pro malé rebelky od Eleny Favilli a Francescy Cavallo. Protože jsme v ní našly jen jedinou českou ženu, rozhodly jsme se vydat knihu vlastní.”

Na české verzi Kapky na kameni spolupracovalo celkem devět autorek a dvacet šest ilustrátorek, což přispělo zejména k pestrosti zpracování. Vidět je jak u textu, tak u jednotlivých ilustrací, z nichž je patrný rozdílný styl a způsob zpracování. Některé příběhy, a to i svým jazykem, připomínají pohádky jiné zase novinářské texty. 

Divadelnice Marína Hodžová.

První slovenská botanička Izabela Textoriová.

Jednotlivé příběhy se soustředí na hlavní sdělení, nezabíhají příliš do detailů.  Oproti Příběhům na dobrou noc pro malé rebelky, které přináší dvojnásobný počet ženských osudů, ty česko-slovenské dostaly více prostoru. Právě přílišné zjednodušení a krátkost příběhů byla ze strany čtenářů jednou z nejvytýkanějších věcí.  Jazykově je kniha Kapky na kameni určena mladším čtenářům.

Zpěvačka Marta Kubišová.

Právnička, pilotka a botanička

Mezi nejznámější jména, o kterých se v knize píše, patří jméno advokátky Dagmar Burešové, světové gymnastky Věry Čáslavské, spisovatelky Milany Jesenské nebo zpěvačky Marty Kubišové. Kniha ovšem mnohdy překračuje hranice. Popisuje například příběh Olgy Fierz, Švýcarky, která se seznámila s Čechem a později jej přijela navštívit do Československa, kde zůstala. Olgu Fierz, která pomáhala najít ztracené děti v poválečné Evropě, popisuje kniha jako Švýcarku s českým srdcem. V jiném případě zase kniha předkládá příběh Gerty Cori, první vědkyně oceněné Nobelovou cenou za lékařství. Gerta Cori se narodila v Praze, značnou část života ale prožila ve Spojených státech, kam emigrovala, neboť s manželem cítili, že pro ně v tehdejší Evropě není bezpečno.

Královna šansonu Hana Hegerová.

Demokratka, politička a organizátorka ženského hnutí Františka Faustina Plamínková.

Ze Slovenek vybraly autorky například první slovenskou botaničku Izabelu Textorisovou či první slovenskou pilotku Ľudmilu Šapošnikovovou Aujeskou.

V knize je možné dočíst se také o cembalistce, amatérské sportovkyni, výšivkářce či překladatelce z romského jazyka. Autorky uvádějí, že ne vždy jde o ženy, které byly ve svém oboru nejlepší, nejúspěšnější, světové. „Některé můžeme dokonce považovat za neúspěšné. A přece si zaslouží naši pozornost, protože jako kapky na kameni, krůček po krůčku, prošlapaly cestičku mnoha dalším,” píše Monika Kompaníková a Kamilová v úvodu knihy.

Operní pěvkyně a první pilotka Rakouska-Uherska.
První česká lékařka Bohuslava Kecková.

Padesát příběhů doplnila mapa Česka, Slovenska a Podkarpatské Rusi spolu časovou osou na předsádce knihy. Autorky krom těch všeobecně známých událostí jakou je vznik Protektorátu Čechy a Morava či Sametová revoluce vybraly i takové, které mají co dočinění se zrovnoprávněním mužů a žen na českém a slovenském území jako je možnost volit a být volen/a nebo přijetí zákona, kterým se zpod otcovské moci dostaly neprovdané dcery po dosažení 24 let.

NA KNIZE PRACOVALY:

  • Autorky: Gabika Futová, Lucie Jarkovská, Monika Kapráliková, Monika Kompaníková, Hana Krutílková, Klára Kubíčková, Kamila Musilová, Veronika Šikulová, Zuzana Štelbaská
  • Ilustrátorky: Pavla Baštanová, Barbora Idesová, Jana Farmanová, Magdaléna Gurská, Han/Han Illustration, Aneta Františka Holasová, Margarita Khavanski, Veronika Klímová, Kateřina Kynclová, Nikola Logosová, Michaela Mihalyi, Jana Nachlingerová, Monika Pascoe Mikyšková, Ilona Polanski, Alica Raticová, Tereza Říčanová, Broňa Schragge, Dagmar Skokanová-Tragorová, Petra Slabá, Taja Spasskova, Ivana Šáteková, Marie Štumpfová, Andrea Tachezy, Bianka Török, Veronika Vlková, Lucia Žatkuliaková

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...